sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primul sistem de irigaţii cu energie verde din ţară, inaugurat la Dolj

Primul sistem de irigaţii, din ţară, ce foloseşte energia verde produsă cu panouri fotovoltaice cu apă din canal fiind posibilă pomparea direct la rădăcina sau se acumuleaza în rezervoare de retenție, a fost inaugurat, joi, în comuna Călărași din Dolj. Investiţia se ridică la circa 5.000 de euro. Fermierii vor putea obţine astfel de sisteme gratuit.

“Această instalaţie va fi oferită celor care au terenuri lângă canalele de irigaţii, de asemenea apa gratuită şi Casa Română de Comerţ încheie contract cu ei şi dacă cultivă ceea ce le propune Casa de Comerţ, le ia preia producţia”, a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, prezent la inaugurarea staţiei. El a afirmat că prin acest program speră ca va creşte producţia legumicolă.

Potrivit reprezentanților ANIF, instalația este automată cu by pass pentru pompare direct la sistemul cu picatură sau în rezervor de retenție, sistemul pompează un debit de pana la 150l/ min și la o presiune de 2 bari, pompa are un motor de 1.1 Kw.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sistemul solar folosește ultima generație de panouri fotovoltaice monocristaline- cele mai eficente de pe piața mondială, fiind compus din 10 panouri fotovoltaice fiecare de 300 w adica un total de 3 Kw, tabloul electric – inverter sistem solar ( ultima generatie) poate sa transmita datele DIRECT la orice telefon mobil, iar cu pompă instalată se poate iriga o suprafața de 2000 mp, adica 4 sere de 500mp. Pentru o suprafață de 2000 m2 de cultură (sere de legume ) este necesară o cantitate de apă de 10mc/ zi, iar perioada optimă de udare cu instalația solară este între orele 10.00-15.00 când exista intensitate solară maximă.

Politica