miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Foto/ Video – Poveşti cu bunici şi pâini coapte în ţăst

„Bunica făcea o pâine foarte bună, repede, în ţăst”. Aşa şi-au spus poveştile doljencele care au adus, miercuri, la Craiova, „vorba pâinii”.

 

Încărcate cu pâine şi alte bunătăţi, femeile au venit la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi au reamintit ce înseamnă mâncarea tradiţională. Au arătat chiar şi cum se frământă pâinea.

 

„Bunica mea, îmi amintesc, mai făcea o pâine cu ceapă. Un fel de plăcintă. Mama şi alte vecine ţeseau în război, iar în cuptorul sobei frământa pâinea, întindea o foaie şi punea nişte ceapă călită cu puţină boia, încă o foaie deasupra şi o cocea şi ieşea o plăcintă nemaipomenită”, a mai spus femeia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Despre bunica sa a povestit şi Maria Dumitraşcu, din Boureni, Afumaţi.
„Am venit aici pentru a prezenta tradiţionala pâine, în ţăst, sau, cum se zice la mine în zonă, pâine întărâtată. Bunica făcea pâine numai în ţăst. Era foarte bună. Pe lângă pâine, am venit cu tradiţionalii raci. Un fel de ardei gras, dar mai subţire, care se pune la uscat şi se face iarna ori ciorbă de raci ori raci scăzuţi. Am mai venit cu murători prăjite. Iarna se fac. Le cureţi de seminţe şi de cotoare şi le pui în tigaie şi le prăjeşti şi întingi cu pâinea caldă de numai-numai. Am mai venit cu o raţă pe varză care se făcea mai o dată pe săptămână nu în fiecare zi, că nu erau nici raţe multe. De la Afumaţi am venit şi cu tradiţionalul ţăst călcat de noi anul trecut. În acest ţăst se poate face orice. Ghiveci de legume, puiul pus pe legume, pâinea”, a afirmat doljeanca.


Şi macedonenii au venit la „Vorba pâinii”.
„Ne-am străduit să venim şi noi cu câte ceva din preparatele tradiţionale. Avem pâine cu pui. Aceasta se face de sărbători. Avem pâinea pe care o ştiţi toţi, mânjită cu roşii, nedospită. Bunicii noştri mai făceau,

în zona Urzicuţa, turtiţe în foi. Se mânjeau cu ulei sau cu grăsime, cu zahăr şi, în ocazii mai speciale, când aveau brânză, le umpleau”, a precizat Elena Pârvulescu, reprezentant al Asociaţiei Macedonenilor din România.

Și ca să meargă pâinea bine au adus și zacuscă cu dovlecei, pastă de ardei şi scovergi, ardei pisat, schinduf.


La final, cei prezenţi s-au putut bucura de bucatele gătite de doljence.

Evenimentul a făcut parte din proiectul „Dolju-n bucate” creat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi Consiliul Judeţean.

„Acest eveniment este construit în jurul simbolisticii pâinii, fiind reprezentată sub diversele forme pe care le regăsim în existența de zi cu zi a oamenilor de la sat, la marile sărbători de peste an sau în momente importante ca nunta, botezul, înmormântarea”, a spus Amelia Etegan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Politica