marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Eveniment inedit din viaţa cotidiană a Slatinei. Împăratul Austriei, Franz Joseph I, în gara din oraş

Împăratul Austriei, Franz Joseph I, a trecut prin Slatina în toamna anului 1896. Profesorul Ioan Ştefan Paulian, un eminent absolvent al Conservatorului, a pregătit în detaliu un moment artistic pentru primirea împăratului. Impresionat, acesta a zăbovit pe peronul gării slătinene nu cinci minute, aşa cum era trecut în programul său strict, ci 20 de minute.

Împăratul Franz Joseph I a trecut prin gara oraşului cu prilejul unei călătorii întreprinse în România, în septembrie 1896. Acest eveniment inedit din viaţa cotidiană a Slatinei a fost consemnat în memoriile profesorului Ioan Ştefan Paulian, eminent absolvent al Conservatorului de muzică din Bucureşti. Acesta a fost profesor de muzică la Gimnaziul din Slatina, actualul Colegiu Naţional „Radu Greceanu”, între anii 1893-1897, şi a reuşit să înfiinţeze un cor al tinerilor din gimnaziul slătinean, ulterior a fondat şi primul cor al catedralei oraşului.

Potrivit istoricului Laurenţiu Guţică-Florescu, profesorul Ioan Ştefan Paulian avea să se implice în primirea împăratului Franz Joseph I la Slatina.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Memorabilă rămâne în viaţa urbei de pe Olt scena primirii împăratului Francisc Iosif I şi contribuţia profesorului Paulian la desfăşurarea acestui eveniment. Potrivit amintirilor sale, la aflarea veştii că monarhul venea în România (10 septembrie 1896) i-a venit ideea să facă ceva ieşit din comun. În viziunea sa, pe peronul Gării Slatina împăratul trebuia pus în faţa unei surprize muzicale, Corul elevilor Gimnaziului urma să îl întâmpine cu punerea în secenă a Imnului Imperial de Haydn”, spune istoricul slătinean.

 

Chiar profesorul Paulian a relatat modul cum a pregătit evenimentul şi repetiţiile pe care le-a făcut cu elevii pentru ca totul să fie impecabil atunci când monarhul european avea să păşească pe peronul gării.

Despre pregătirea acestui eveniment profesorul Şt. Paulian nota: «Cercetez în toate părţile şi-l descopăr la prietenul Pfitner, într-o colecţie de coruri, dar era armonizat numai pentru două voci. Ţineam însă să-l am pentru un cor mixt şi l-am armonizat eu cum m-am priceput pe patru voci. Dar dacă de muzică făceam rost, îmi lipsea textul. Improvizez nişte versuri de ocazie şi le adaptez pe muzica oficială. Concentrez toţi elevii Gimnaziului şi formez un cor de aproape 100 de persoane. Munca nu a fost uşoară. După câteva repetiţii, convingându-mă că pot să mă prezint cu acest cor Aceluia ce venea din leagănul muzicii lui Beethoven, Mozart, Schumann şi Schubert, fac o vizită prefectului, dr. Stăncescu…»”, scrie Laurenţiu Guţică – Florescu în cartea sa Istoria oraşului Slatina.

 

Împăratul, impresionat de primirea de la Slatina

 

Autorităţile locale au fost de acord cu planul profesorului de muzică, iar împăratul a fost primit la Slatina cu un concert surpriză.

Guţică spune că evenimentul a fost un succes, iar Franz Joseph a zăbovit pe peronul Gării Slatina mai mult decât fusese stabilit iniţial în program. Mai mult de atât, omul politic a cerut un repetir.

Modul cum s-a desfăşurat acest episod de istorie slătineană a fost evocat de Şt. Paulian în memoriile sale în următoarele cuvinte: «Pe peron, corul are locul cel mai prielnic. La apropierea trenului regal este întâmpinat de fanfara militară. După trecerea în revistă a gărzii de onoare şi prezentarea persoanelor oficiale, începe corul (…) Împăratul, regele (regele Carol I – n. red.) şi suita lor, apropiindu-se de cor, ascultă până se termină şi apoi felicitându-mă, spune să se mai repete, ceea ce impresionează mult pe cei de faţă, căci se ştia că programul prevedea ca oaspeţii să stea în Gara Slatina 4 minute. În timpul acesta, Primul – Ministru Sturza traduce în nemţeşte Contelui Golukivski textul poeziei, iar Stolojan (minstrul de Interne) foarte satisfăcut îmi făcea semne de mulţumire. Împăratul îşi exprimă din nou felicitările sale şi în auzul tuturor dă ordin Contelui Bek să mi se ofere medalia: Crucea pentru merite de aur. Peste trei zile am şi primit-o»”, precizează istoricul slătinean.

Primirea de la Slatina a fost specială, mai ales că la Severin şi Craiova, împăratul Austriei nu a avut parte de asemenea momente.

Istoricul Laurenţiu Guţică-Florescu spune că despre întâmplarea de pe peronul Gării Slatina, din toamna anului 1896, profesorul Paulian a vorbit şi la jubileul de 40 de ani al Gimnaziului din Slatina.

În anul 1924, la jubileul de 40 de ani al Gimnaziului din Slatina, prezent fiind, profesorul Paulian a rememorat succesul avut în faţa regelui Carol I şi împăratului Francisc Iosif I. Cu acest prilej a amintit că trenul regal a oprit nu 5 minute cât avea în program, ci 20 de minute «şi aceasta numai graţie vocilor îngereşti ale elevilor, care au fost ascultate de cei doi potentaţi, nu din dosul perdelelor de vagon, ci după peron», unde înalţii oaspeţi au coborât pentru a păşi în mijlocul copiilor”, a adăugat Laurenţiu Guţică-Florescu.

 

Franz Joseph I a fost împăratul Austriei din 1848 până în 1916. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franţei şi principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului. Acesta a mai fost şi rege al Ungariei şi Boemiei, rege al Croaţiei, mare duce al Bucovinei şi mare principe de Transilvania.

Politica