Pachetul de servicii medicale de bază, gratuit pentru plătitorii asigurării medicale obligatorii ar putea fi redus

Pachetul de servicii medicale de bază, gratuit pentru plătitorii asigurării medicale obligatorii ar putea fi redus

Pachetul de servicii medicale de bază – de care beneficiază gratuit plătitorii asigurării medicale obligatorii – ar putea fi redus, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-un interviu. În acest moment nu se știe ce servicii ar putea ieși din acest pachet și vor fi plătite de asigurați din buzunar – noul pachet de bază ar urma să fie definit în urma negocierilor pentru normele de aplicare a contractului cadru cu Casa de Asigurări., scrie Hotnews.

O parte dintre serviciile medicale din pachetul de bază, care ar trebui să fie, teoretic, gratuite pentru plătitorii asigurării de sănătate, sunt în acest moment gratuite doar pe hârtie – românii scot bani din buzunar pentru diferite servicii medicale care figurează în pachet, din cauză că „s-a terminat plafonul” sau ar trebui să aștepte luni de zile pentru a fi programați la proceduri medicale gratuite.

Modificarea pachetului de bază poate deveni primul pas către introducerea asigurărilor suplimentare sau complementare, admite Sorina Pintea: „Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranță este nevoie de asigurări suplimentare. Și atunci vom începe să definim aceste lucruri.”

În februarie anul acesta, Sorina Pintea declara că „pachetul de bază nu se va restrânge”.

Mai mult, Guvernul a adoptat, luna trecută, o Ordonanță de Urgență ce introduce coplata serviciilor medicale private – ceea ce înseamnă că pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, pacientul va putea „lua cu el” la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv. Măsura înseamnă, teoretic, o creștere în volum a serviciilor medicale decontate prin Casa de Asigurări.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a declarat, în mai multe rânduri, că 17 milioane de oameni beneficiază în acest moment în România de servicii medicale, în condițiile în care doar 5 milioane sunt plătitori de asigurări de sănătate.

În cazul în care pachetul de servicii medicale de bază și cel minim vor fi restrânse, ar putea fi vorba despre cea mai mare schimbare din sistemul sanitar românesc din ultimul deceniu.