vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România, ameninţată de Rusia

Sistemele balistice montate de SUA, inclusiv cele din Europa, au rolul de a crea capabilităţi pentru lansarea unui atac nuclear contra Rusiei, afirmă generalul Viktor Poznikhir, prim-vicepreşedinte al Departamentului operaţional al armatei ruse, ameninţând ţările care găzduiesc astfel de instalaţii, scrie Mediafax.

„Instalarea unui sistem balistic în apropierea frontierelor noastre creează potenţialul pentru lansarea unui atac puternic al SUA, de tip nuclear, asupra Rusiei”, a declarat generalul Viktor Poznikhir la Conferinţa pentru Securitate Internaţională de la Moscova.

Oficialul militar rus a mai afirmat că prin dezvoltarea unui astfel de sistem balistic mondial, Washingtonul încearcă şi să obţină potenţialul de a lansa un astfel de atac fără a exista riscul unei riposte împotriva vreunui stat aliat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, oficialul rus a avertizat naţiunile care găzduiesc sau vor găzdui elemente ale sistemului balistic american că aceste instalaţii militare vor fi ţinte prioritare în cazul unui conflict, subliniind că distrugerea focoaselor nucleare va genera contaminare radioactivă pe termen lung. „Prin urmare, ţările care participă la construirea sistemului balistic al Pentagonului ar putea avea de suferit”, a explicat generalul Viktor Poznikhir.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Politica