joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc: Legea turismului a fost mutilată

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) sunt nemulţumiţi de Legea Turismului, adoptată miercuri de către Guvern, spunând că legea a fost „mutilată” şi nu s-a ţinut cont de recomandărilor investitorilor în acest domeniu. Ei susţin că în cadrul Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD) hotărârea finală privind diversele proiecte va aparţine autorităţilor locale, informează Adevărul.

„Această lege a fost mutilată. Cea a lui Dobre (fostul ministru al Turismului – n.r.) era aproape bună. Reuşisem să ajungem la o înţelegere, la un consens. Apoi legea aceea a fost mutilată. Pe baza aprobărilor luate pe legea anterioară s-au ataşat la legea actuală, la textul actual şi aşa s-a mers mai departe”, a afirmat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv al FPTR

El a precizat că investitorii în turism au cerut ca în cadrul Organizaţiilor de Management al Destinaţiei puterea de decizie să fie împărţită în mod egal între autorităţi locale şi hotelieri, iar dacă nu exista consens atunci proiectul nu ar fi trecut. Răducan susţine că în actul normativ se prevede că, în caz de egalitate, autorităţile locale au ultimul cuvânt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Executivul a adoptat, miercuri, Legea Turismului, prin care este prevăzută înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD) şi a unui sistem informatic de evidenţă a activităţii de turism, a anunţat ministrul Turismului, Bogdan Trif, după şedinţa de Guvern.

Ministrul a precizat că organizaţiile de management al destinaţiilor reprezintă o formulă de parteneriat între autorităţile publice locale şi mediul privat cu ajutorul cărora vor fi stabilitate priorităţile de promovare şi cum vor fi cheltuite taxele speciale de promovare percepute de autorităţi de la hotelieri şi de la operatorii din turism.

Legea prevede şi o oarecare descentralizare în domeniul turismului: clasificările unităţilor de cazare, atestarea ghizilor de turism şi autorizarea plajelor vor fi emise de către autorităţile publice locale.

De asemenea, în lege sunt prevăzute noi metode de control de tip „mistery-guest”, prin care Ministerul Turismului va verifica nivelul standarului serviciilor turistice. În plus, Trif a mai precizat că a fost introdusă obligativitatea administratorilor site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spaţii de cazare de a nu promova anunţuri pentru structuri neclasificate sau neînregistrate.

Politica