vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Marian Drăghici, laureat al Festivalului de Poezie „Patrel Berceanu” – ediţia I

Desfășurată în perioada 18-19 aprilie, 2019, prima ediție a Festivalului de Poezie „Patrel Berceanu” a fost un prilej de bucurie și de reflexie pentru cei care l-au cunoscut și apreciat pe poet. Organizatorii festivalului, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Primăria Municipiului Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea”, în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, au derulat o suită de manifestări la care au participat scriitori, actori, artiști plastici.

Prima zi a festivalului a avut loc în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, în prezența scriitorilor invitați și a unui public care a putut asculta intervențiile participanților în festival.

Ioan Lascu, președintele filialei craiovene, a chemat la rampă actorii Naționalului craiovean, Tamara Popescu, Anca Dinu, Angel Rababoc, care au recitat poezii din cartea recent editată a poetului, Șase feluri de frică, șapte feluri de curaj (Ed. Aius, 2019)

Policlinica Buna Vestire Craiova

Volumul, îngrijit de Doina Pologea Berceanu, cu o prefață de Paul Aretzu, postfață de Nicolae Coande, cuprinde o serie de poeme inedite sau mutilate de cenzură din cărțile poetului apărute înainte de 1989. De la Marian Drăghici, invitat special al organizatorilor, până la Emil Boroghină sau Mihai Firică, invitații au rememorat întâmplări sau au citit evocări ale celui care a fost Patrel Berceanu, poetul „Sentimentului baricadei” (1976), dar și teatrologul de excelență națională.

A doua zi, festivalul a continuat la Băilești, unde invitații au vizitat Liceul „Mihai Viteazul”, unde poetul a studiat în ciclul gimnazial, Primăria Municipiului Băileşti și Casa de Cultură „Amza Pellea”. În cadrul unei scurte și sobre festivități, poetului Marian Drăghici i-a fost decernat Premiul Excepțional „Patrel Berceanu” pentru poezie, pentru „eminența în timp a poeziei sale, pentru prietenia peste timp cu Patrel Berceanu”. Artistul plastic Marcel Voinea este autorul trofeului oferit de către organizatori laureatului primei ediţiii a Festivalului de Poezie „Patrel Berceanu”.

Politica