marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nicolae Giugea: „Este momentul ca oraşul nostru să-şi reclădească destinul european”

Craiova are o vocaţie europeană, dar această vocaţie europeană trebuie să fie îndeplinită printr-o administrare eficientă şi profesionistă, consideră deputatul liberal Nicolae Giugea.

Subiectul a fost pus pe tapet, joi seara, în cadrul dezbaterii „Societatea civilă pentru Craiova europeană”, organizată de deputatul Nicolae Giugea şi la care au luat parte sute de persoane, între care şi lideri ai PNL.

Craiova are o vocaţie europeană pe care şi-a afirmat-o de mai multe ori în cursul istoriei sale. Craiova modernă s-a născut la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, ca un oraş european şi liberal. Marii liberali ca Nicolae Romanescu, Eugeniu Carada, Constantin Angelescu, Elefterie Cornetti, Constantin Neamţu au contribuit la destinul european al Băniei, iar ceea ce au clădit în acele vremuri reprezintă şi astăzi repere cunoscute şi recunoscute al oraşului: Parcul Romanescu, Banca Naţională, actuala clădire a Primăriei, Palatul Jean Mihail, Universitatea şi, alături de ele, nenumărate alte clădiri care ne întregesc moştenirea urbansitică. Această vocaţie europeană trebuie însă să fie îndeplinită printr-o administrare eficientă şi profesionistă. În cei 12 ani de când suntem în Uniunea Europeană, Craiova nu a ştiut să folosească aşa cum trebuie şansa fondurilor europene, aşa cum au făcut-o alte mari oraşe ale ţării, care au avut o dezvoltare accelerată în acest timp.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este momentul ca oraşul nostru să-şi reclădească acest destin european. Până acum Craiova nu a ştiut să folosească avantajul apartenenţei la Uniunea Europeană. Din 2020 oraşul nostru are şansa unui nou exerciţiu financiar european şi trebuie să ştie să îl fructifice. Când vorbim de un oraş bine administrat ne gândim la străzi asfaltate, la un sistem de termoficare eficient, la o infrastructură şcolară completă şi complexă, la o infrastructură sanitară completă, complexă şi complementară”, a afirmat deputatul liberal.

În acest sens, el propune 10 principii de bază: democraţie participativă, transparenţă decizională, accent pe resursa umană, modernizarea actului administrativ, depolitizarea funcţiilor din primării, bună guvernanţă locală, dezvoltarea durabilă, responsabilitatea administraţiei, eficienţă managerială, echitate şi corectitudine.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat: „Nu doar Craiova suferă de pe urma proastei administrări. Din păcate, capitala României este într-o stare critică. Din punct de vedere al administraţiei locale s-a ajuns într-un punct în care dacă la viitoarele alegeri din 2020 nu se alege o echipă cu viziune, o echipă care să ştie ce înseamnă o administraţie modernă o să pice toate sistemele publice”.

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, a explicat celor prezenţi la dezbatere situaţia atragerii fondurilor europene de către România. Graficele sale au arătat o imagine ruşinoasă. Din ce ne-am propus, nu am realizat aproape nimic.

Am citit şi eu fiţuica aceea a unui partid şi m-a dezgustat destul de tare. Nici un articol de acolo nu este semnat şi toate articolele de acolo sunt nişte minciuni grosolane”, a spus profesorul.

Politica