joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Masacrul din Sri Lanka. MAE, celulă de criză pentru opt elevi români aflați la locul tragediei

MAE a activat Celula de Criză în urma atentatelor din Sri Lanka, în atenţia acesteia aflându-se opt elevi de la un liceu din Iaşi, care fac un schimb de experienţă la o unitate de învăţământ din Sri Lanka, dar şi două familii de cetăţeni români aflate în vacanţă în această ţară.

Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii şefilor de misiune ai statelor membre ale Uniunii Europene la Colombo, convocată în după-amiaza acestei zile, s-a decis activarea unui număr unic de contact (0094774783482). Reprezentanţii statelor membre au solicitat Ministerului de Interne din Sri Lanka furnizarea de date oficiale cu privire la numărul victimelor cetăţeni străini, scrie Mediafax.

În atenţia Celulei de Criză a MAE se află situaţia unui grup de elevi de la un liceu din Iaşi, aflat într-un schimb de experienţă la o unitate similară de învăţământ din Sri Lanka, proiectul fiind în cel de-al treilea an de desfăşurare. Grupul de elevi se află în afara oricărui pericol şi menţine legătura cu Ambasada României la Colombo. Grupul de elevi urmează să părăsească teritoriul Sri Lanka în cursul zilei de 26.04.2019. Totodată, membrii Celulei de Criză au acordat asistenţă consulară membrilor a două familii de cetăţeni români aflate în vacanţă”, se menţionează în comunicatul MAE.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Exploziile care au avut loc în ziua de Paște la trei biserici din Sri Lanka și trei hoteluri de lux au ucis  290 de persoane şi cel puţin 500 au fost rănite au declarat mai mulţi oficiali medicali şi ofițeri de poliție. Într-o singură biserică, Sf. Sebastian, la nord de Colombo, mai mult de 50 de persoane au fost ucise, a declarat un oficial al poliției pentru Reuters. Mass-media a raportat că 25 de persoane au fost ucise într-un alt atac asupra unei biserici din Batticaloa, în Provincia Estică.

Cele trei hoteluri care au fost lovite au fost Shangri-La Colombo, hotelul Kingsbury și Cinnamon Grand Colombo. 

Potrivit autorităţilor locale, 24 de persoane au fost arestate până acum în acest caz. Poliţia din Sri Lanka a anunţat că este cel mai sângeros atac după o perioadă de acalmie care a urmat războiului civil din 2009.

Șefi de stat și de guvern din întreaga lume au transmis mesaje de condoleanțe și au condamnat atacurile.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat ”groaza și tristețea” după ce a auzit despre exploziile de duminică, declarând că Uniunea Europeană este ”gata să sprijine” Sri Lanka.

Preşedintele SUA, Donald Trump a transmis pe Twitter: ”Condoleanțe sincere din partea oamenilor din Statele Unite către oamenii din Sri Lanka privind atacurile oribile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor. Suntem pregătiți să vă ajutăm!”.

De asemenea, Papa Francisc a condamnat vehement atentatele comise duminică în Sri Lanka, exprimând, cu ocazia Paştelui catolic, solidaritate cu membrii comunităţii creştine din această ţară. ”Vreau să îmi exprim apropierea plină de iubire faţă de comunitatea creştină, vizată în timp ce se reunise pentru rugăciune, şi faţă de toate victimele acestor acte de violenţă pline de cruzime”, a declarat Papa Francisc. ”Îi încredinţez Domnului pe toţi cei ucişi în mod tragic şi mă rog pentru toţi cei răniţi şi pentru toţi cei care suferă ca urmare a acestui eveniment dramatic”, a adăugat Suveranul Pontif referindu-se la seria de atentate care au vizat biserici şi hoteluri din Sri Lanka.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, duminică, atacurile din Sri Lanka şi a transmis că libertatea religioasă şi credinţa trebuie apărate. ”Condamn cu fermitate atacurile înfiorătoare la adresa oamenilor nevinovaţi din Sri Lanka în duminica Paştelui. Condoleanţe tuturor celor care au avut de suferit. Trebuie să apărăm libertatea religioasă şi credinţa”, a scris şeful statului pe Twitter.

sursa foto: Twitter

Politica