joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Studiu. Chiar şi un consum moderat de carne roşie creşte riscul de cancer colorectal

Consumul de şuncă, bacon şi carne roşie, chiar şi în cantităţi moderate, este asociat cu un risc ridicat de cancer colorectal, atrag atenţia specialiştii.

Rezultatele unui studiu finanţat parţial de Cancer Research din Marea Britanie arată că un consum chiar şi moderat de carne roşie şi procesată prezintă risc de cancer colorectal. Riscul a fost cuantificat la o cincime la persoane care au consumat moderat, comparativ cu cele care au mâncat astfel de alimente în cantităţi foarte reduse, potrivit agerpres.ro.

În timp ce carnea albă este o sursă benefică de proteine, vitamine şi minerale, aportul de carne roşie şi procesată ar trebui limitat la circa 70 de grame pe zi, ceea ce reprezintă cantitatea medie consumată în Marea Britanie, arată Departamentul britanic de Sănătate şi Asistenţă Socială.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului  – World Cancer Research Fund – WCRF – a susţinut că există dovezi solide potrivit cărora consumul de carne procesată  – salam, bacon, şuncă –  reprezintă o cauză de apariţie a cancerului colorectal, în timp ce un aport ridicat de carne roşie  – vită, oaie, porc – contribuie de asemenea la creşterea acestui risc.

Există, însă, şi o veste bună. Subiecţii cu un aport ridicat de fibre alimentare din pâine şi cereale în alimentaţie au avut o reducere cu 14% a riscului de cancer colorectal.

„Rezultatele noastre sugerează faptul că persoanele care consumă carne roşie şi procesată de patru sau de mai multe ori pe săptămână au un risc ridicat de cancer colorectal în comparaţie cu cele care consumă carne roşie şi procesată de mai puţin de două ori pe săptămână“, a declarat profesorul Tim Key de la Universitatea Oxford, specialist în cadrul Cancer Research UK şi coautor al studiului.

Aproximativ unu din cincisprezece bărbaţi şi una din optsprezece femei vor dezvolta cancer colorectal pe parcursul vieţii, potrivit statisticilor.

Politica