joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dezvoltarea reţelei de apă şi canalizare creşte tarifele

Studiul de fezabilitate pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014 – 2020, dar şi tarifele ce vor fi plătite pentru apă şi canalizare au fost aprobate, luni, în Consiliul Judeţean. Şi Consiliul Local Craiova a aprobat, luni, în şedinţă de îndată, proiecte legate de acest masterplan.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, se aşteaptă ca cel târziu săptămâna viitoare, proiectul să fie semnat.

„Prin acest proiect 23 de localităţi beneficiază de apă de Izvarna. Din momentul în care vom avea acest proiect semnat, circa 59% din populaţia totală a judeţului Dolj va beneficia de apă şi reţea de apă uzată, practic vor beneficia aproape 391.000 de locuitori. Înainte de 89 lumea a considerat că proiectul conductei de la Izvarna este cea mai mare realizare a zonei. Acelaşi lucru va fi şi acum în Craiova şi în celelalte localităţi care vor avea apă de la munte la robinetele din casele lor”, a spus Ion Prioteasa.
În ceea ce priveşte sumele alocate localităţilor beneficiare prin acest proiect, municipiul Craiova va primi 222 milioane euro, comuna Cârcea – 8,3 milioane euro, comuna Malu Mare – 4,9 milioane euro, comuna Bucovăţ – 3,2 milioane euro, comuna Breasta – 5,5 milioane euro, comuna Gherceşti – 6,3 milioane euro, Şimnicu de Sus – 6,1 milioane euro, Maglavit – 11,3 milioane euro, municipiul Calafat – 9,8 milioane euro, Poiana Mare – 7,9 milioane euro, Dăbuleni – 8,9 milioane euro, Ostroveni – 15 milioane euro, Consiliul Judeţean – 10,8 milioane euro.
Durata de implementare a proiectului este de 4 ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tarifele cresc considerabil

Anterior şedinţei de la Consiliul Judeţean, consilierii locali ai Primăriei Craiova au votat şi ei aprobarea cotei de finanţare în acest proiect. Nu toţi. Cei de la PNL au fost împotrivă.
„Este o anexă, la acest punct, în care se vorbește despre o stabilire anuală a tarifării. Aș vrea să mă asigur că dacă susținem acest proiect nu votăm cumva mărirea actualelor tarife de la Compania de Apă Oltenia. Poate cei din Executiv ne pot lămuri”, a declarat consilierul PNL Flavius Sirop.
Anexa cu pricina prevede o creștere succesivă a tarifelor la apă în perioada 2019-2024, respectiv cu 7% în anul 2019, în 2020 nu este previzionată nicio creștere, în 2021 o creștere de 2%, 2022 tot 2%, în 2023 este o creștere cu 3 % și în anul 2024 creșterea este cu 4%, după cum au explicat reprezentanţii Primărei. La canalizare, creşterea ar urma să fie în 2024 de 7%.

„Noi nu vom vota această mărire a tarifelor la Compania de Apă Oltenia. Mi se pare o creștere foarte mare. Dacă vrem să facem investiții nu le facem pe spinarea cetățenilor, ci din resurse proprii, cu fonduri europene. PNL nu va vota mărirea tarifelor la CAO”, a continuat Flavius Sirop.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a replicat: „Chiar ne surprindeți. Întotdeauan ați fost împotriva a tot ce este bun pentru acest oraș și se pare că nu vă deziceți pentru că la această oră vorbim despre cel mai mare contract de finanțare europeană, în valoare de 434 de milioane de euro. Este contractul care va aduce apa plată în municipiul Craiova. Este contractul care face posibilă aducțiune Izvarna în Craiova. În acest studiu de fezabilitate o mare problemă a fost să explicăm consultanților din UE despre necesitatea apei de izvor. De ce ne trebuie apă de izvor când putem săpa puțuri, când putem să luăm apă din Jiu, când putem să o filtrăm, să o decantăm. Li s-a părut în permanență un lux. Un lux că orașul Craiova vrea apă plată. Apa de Izvarna este una dintre cele mai pure ape de izvor din România. La baza acestui proiect, acceptat în final, există și cofinanțări din partea UAT-urilor și a Companiei de Apă și ca orice studiu de fezabilitate trebuie demonstrate toate sursele de finanțare. Consultanții au transmis că această

Companie de Apă trebuie să susțină partea de cofinanțare și această susținere vine din aceste tarife care cresc progresiv, bineînțeles concomitent cu confortul pe care îl asigură această investiție. A da cu piciorul și a spune nu votăm 434 de milioane de euro este punctul dumneavostră de vedere. Vi-l respectăm”.
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014 – 2020” va fi finanţat prin POIM Mediu 2014-2020 Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor.

Politica