marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Paște pe Clisura Dunării cu saramură de pește și drob de miel

Bucate alese și cu pește și cu  miel, relaxări cu barca pe Dunăre, partide de pescuit, drumeţii în Parcul Naţional „Porţile de Fier”, vizite la Mânăstirea Mraconia şi Sf. Ana sunt doar câteva dintre atracţiile pe care administratorii de pensiuni din Clisura Dunării, județul Mehedinți, le-au pregătit turiştilor de Paşte. De sărbători, la pensiunile de pe Clisura Dunării, pe lângă bucatele tradiţionale, din meniu nu va lipsi peştele. Turiştii cazați aici vor putea participa la slujba de Înviere la Mânăstirea Mraconia din Cazanele Dunării. Costurile la o pensiune ajung în jurul a 800 de lei de persoană pentru un pachet de 3 zile. Este vorba de cazare, mese obişnuite, masă festivă de Paști, excursii pe munte, plimbări pe Dunăre cu barca.

„Pentru Paşte, avem un pachet cu două nopţi şi mic dejun inclus şi masa de Paşti la 700 de lei de persoană şi trei nopţi cu mic dejun inclus şi masa festivă de Paşti la 920 de lei. Pe lângă servirea meselor tradiţionalele, turiştii pot face drumeții pe munte, plimbări cu căruţa sau cu barca pe Dunăre”, a declarat proprietara unei pensiuni din Eşelniţa.

 

Saramura de pește, specialitatea pensiunilor

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru ca turiştii să simtă atmosfera de sărbătoare, cei mai mulţi proprietari de pensiuni au stabilit în meniul mesei festive drob de miel, pască, cozonaci, ouă roşii. De asemenea, meniul va cuprinde obligatoriu peştele şi preparatele din peşte, foarte apreciate de turişti.

„Pregătim pentru clienţii noştri, cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale, mielul va fi nelipsit de pe masa de Paşte. Din meniu nu va lipsi peștele, somnul și crapul. Vom prepara delicioasele bucate cum ar fi saramura de pește, ciorbă de pește, friptura de pește. De obicei, în perioada sărbătorilor ne calcă pragul turişti care au mai fost pe la noi şi care se reîntorc deoarece s-au îndrăgostit iremediabil de aceste locuri. Sperăm să avem o vreme frumoasă”, spune proprietara unei alte pensiuni din zonă.

Rezervările s-au făcut cu câteva luni în urmă, astfel că cine s-a trezit prea târziu cu greu mai găseşte un loc. Numărul turiştilor care vin în Clisura Dunării este tot mai mare de la an la an, fapt ce evident îi mulţumeşte pe proprietarii de pensiuni din zonă.

„Este un an bun pe Clisură, este şi normal având în vedere frumuseţile locurilor. Este o zonă unică în România, fiindcă avem şi apă şi munte”, spune proprietarul unei pensiuni din Clisura Dunării, unde pregătirile pentru Paşte sunt în toi. Turiștii veniți pe Clisură pot pleca în excursii în staţiunea Băile Herculane sau la vecinii sârbi prin Vama de la Porţile de Fier. Printre atracţiile turistice din zonă se numără Chipul lui Decebal sculptat în muntele de la Mraconia pe banii răposatului milionar Iosif Constantin Drăgan, Tabula Traiana, peşterile Ponicova şi Veterani, Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, Cazanele Dunării sau  rămăşiţele cetăţii Tri Kule de la intrarea în comuna Şviniţa.

 

Paște de neuitat și la Băile Herculane

Cu câteva zile până la Paște hotelurile și pensiunile din stațiunea Băile Herculane se întrec deja în oferte deosebite şi în bucate alese. Rezervările sunt deja numărate fiindcă la sfârşitul lunii aprilie îşi vor face apariţia în staţiune şi yoghinii. Un pachet cu pensiune completă, cu 3 nopţi de cazare, la un hotel de trei stele din centrul staţiunii costă 890 de lei. La un alt hotel de patru stele, tot pentru 3 nopți veți scoate din buzunar 930 de lei. Hotelierii spun că de pe masa de Paşte nu vor lipsi bucatele tradiţionale, cu berbecuț la proțap și răchie de Banat. Pentru copii se vor organiza petreceri speciale. Turiştii au acces gratuit la piscină, saună, jacuzzi şi sală fitness.

Doamnele vor avea parte de un adevărat răsfăţ într-un hotel de patru stele, unde vor putea alege între o baie revitalizantă „Ritualul Cleopatrei”, Baia Împărătesei Sisi (care obişnuia să vină în staţiune) ori Baia „Afrodita” cu uleiuri esenţiale. Împărăteasa Sisi alegea de cele mai multe ori să se relaxeze în cele mai originale moduri. Baia ce-i poartă numele are efect detensionat graţie uleiului esenţial Ylang Ylang, dar şi a atmosferei create de petalele de trandafir, muzica de relaxare, terapia cromo. În timpul terapiei se serveşte, la alegere, un pahar de vin alb sau un ciorchine de strugure. Cleopatra îşi întreţinea frumuseţea printr-un ritual popular şi astăzi: baie cu lapte, miere şi petale de trandafir. Tot aici, turiștii pot opta pentru saună finlandeză, saună cu infraroșu, jacuzzi, baie cu litiu, baie cu sare de la Marea Moarta, băi Kneipp, dușuri tropicale, jacuzzi cu geiser, grotă cu aburi.

Certificarea documentară a staţiunii Herculane datează din anul 153 d.Hr, când se pare că era într-o plină perioadă de înflorire, ceea ce înseamnă că a fost întemeiată înainte de această dată. Şi există mai multe ipoteze ale specialiştilor care susţin că însuşi Împăratul Traian ar fi ctitorul acestei staţiuni, monezile cu chipul acestuia descoperite pe raza staţiunii ducând la această supoziţie. În scurt timp staţiunea a devenit faimoasă şi a început să fie vizitată atât de oameni simpli veniţi la tratament şi relaxare, cât şi de importante personalităţi politice, printre care Împăratul Marcus Aurelius Antonius, care în anul 214, însoţit de mama sa, Iulia Doamna, a venit şi a vizitat aceste miraculoase băi termale. Au rămas o serie de pietre de altar care vorbesc despre eficienţa tratamentului balnear de la Băile Herculane.

Politica