Coplata în sănătate: Singurii care vor avea de suferit sunt pacienţii

Coplata în sănătate: Singurii care vor avea de suferit sunt pacienţii

E forfotă în Sănătate după ce coplata pentru pacienţii care vor să îşi facă investigaţii în clinicile private e la un pas de a fi implementată. Deşi Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că proiectul de ordonanţă, retras săptămâna trecută de pe ordinea şedinţei de guvern, are caracter de urgenţă, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, dar şi medicii avertizează că singurii care vor avea de suferit sunt pacienţii, scrie Adevărul.

Astfel că, românii vor fi nevoiţi să achite din buzunar diferenţa pentru analizele de înaltă performanţă, respectiv RMN (rezonanţă magnetică) sau CT (computer tomograf), după cum a declarat chiar Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). Asta chiar dacă pacienţii vor avea trimitere de la medicul de familie.

Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi spun că pericolul ca pacienţii români să nu mai aibă acces la investigaţii odată cu intrarea în vigoare a controversatului act normativ este major. Iar statul nu va reprezenta o alternativă pentru că deja listele de aşteptare pentru investigaţii, în special cele pentru aparatură de înaltă performanţă, sunt lungi.

„Sub aspectul clinic şi paraclinic – consultaţii la specialist şi investigaţii medicale – este un dezastru. Măsura va genera un impact major în rândul pacienţilor români, pentru că li se va îngrădi accesul la servicii medicale. Spre exemplu, acum dacă mergi la medicul specialist ortoped, în ambulatoriu sau policlinică, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, consultaţia era gratuită. Dacă ordonanţa intră în vigoare, pacientul va plăti şi nu se ştie cât. Iar autorităţile degeaba se laudă că vor putea pune limite la tarifare. Nu au cum să facă asta”, a declarat, pentru „Adevărul”, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Acesta spune că, spre exemplu, dacă pentru o consultaţie la internist statul decontează 38 de lei, restul până la 200 de lei, tariful mediu practicat la privat, e achitat din buzunarul pacientului. „Acum, 90% din analize se fac în privat. În loc să stopăm abuzurile din sănătate, se face loc pentru noi abuzuri. Unde este rolul asigurării?”, a comentat Barbu.

Și reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) avertizează asupra efectelor catastrofale ale introducerii coplăţii pentru asiguraţii români. Medicii de familie au luat iniţiativa de a-i înainta o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a solicita retragerea controversatului proiect.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii – agenţie a Naţiunilor Unite – recomandă ca plăţile directe făcute de pacienţi să nu depăşească 15% din cheltuielile pentru sănătate. Oficial în România plăţile directe deja erau estimate la 19% în anul 2015. Cel mai probabil procentul a crescut în ultimii ani. Cheltuielile directe, din buzunar, contribuţiile personale plătite direct de pacient situează deci deja România în zona de risc”, atrag atenţia medicii, care spun că, atunci când acceptă de bună voie să intre în relaţii cu casele de asigurări, furnizorii acceptă şi condiţiile contractuale, inclusiv tarifere impuse de casele de asigurări şi obligaţia expresă de a nu încasa sume în plus.