vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

GRILLER. Fonduri europene pentru combaterea traficului cu ţigări  

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dolj a accesat un proiect cu fonduri europene ce are drept scop combaterea comerţului ilicit cu ţigarete. Concret, se urmărește combaterea fraudei în domeniu pentru a proteja banii statelor membre ale Uniunii Europene.

Proiectul „Bune practici în lupta împotriva comerţului ilicit cu ţigarete în scopul protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene – GRILLER-EU”, finanţat de OLAF – Oficiul European de Luptă Antifraudă, a fost demarat, oficial, joi, cu o conferinţă de presă, la care au luat parte invitaţi şi din Bulgaria şi Moldova.

Iniţiativa Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dolj este de a stabili contacte directe, de a promova şi realiza schimbul de experienţă şi bune practici, dar şi de a îmbunătăţi competenţele reprezentanţilor agenţiilor de aplicare a legii din România, Moldova şi Bulgaria, implicate în lupta împotriva comerţului ilicit cu ţigarete.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectul are ca obiective reducerea volumului de ţigarete tranzacţionate ilegal, ca mijloc de descurajare a contrafacerii, creşterea numărului de investigaţii derulate, diminuarea numărului de grupări de crimă organizată, implicate în comerţul ilegal cu ţigarete şi produse din tutun contrafăcute, ca mijloc de protecţie a interesului financiar general la UE, limitarea expunerii consumatorului la ţigarete şi produse din tutun contrafăcute, ca sursă principală de control şi prevenţie a contrafacerii, creşterea prelevărilor fiscale din TVA şi accize la tutun la bugetul de stat, prin reducerea evaziunii fiscale”, a declarat gl. bg. dr. Florea Constantin, şeful IJJ Dolj şi manager proiect.

 

Marin Brâncoveanu, adjunctul inspectorului şef al Jandarmeriei Române a afirmat la rândul său: “Comerţul ilicit cu ţigarete a devenit în ultimii ani foarte periculos şi afectează atât bugetele ţărilor cât şi interesele financiare al Uniunii Europene”.

 

Proiectul are o valoare de 600 mii euro, din care 80% reprezintă finanţare europeană.

Absorbţia de fonduri externe nerambursabile a reprezentat şi va reprezenta o prioritate la nivelul Ministerului de Interne. Din tot ce înseamnă investiţii la nivelul MAI, peste 80% sunt finanţate din fonduri externe nerambursabile”, a declarat Paul Zai, consilier secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne.

 

Eu aş pune pe primul loc sănătatea populaţiei şi după aceea frauda fiscală”

 

Prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu, a vorbit despre importanţa combaterii comerţului ilicit cu ţigări, dar nu din punct de vedere al intereselor financiare, ci din punct de vedere al interesului faţă de sănătatea consumatorilor.

 

Eu aş pune pe primul loc sănătatea populaţiei şi după aceea frauda fiscală. Timp de 31 ani am fost fumător şi am fost fumător cu timbru. Nu am încurajat contrabanda cu ţigări. Pentru că una este să fumezi o ţigară făcută din tutun, alta este fumezi o ţigară făcută din orice altceva, cu ingrediente nocive”, a spus prefectul de Dolj.

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a anunţat noi investiţii în dotarea IJJ şi a ISU.

Chiar ieri am semnat caietele de sarcini pentru un alt proiect European pe care îl avem cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ca la aeroport să dezvoltăm o bază ISU. Este un proiect de aproape 6 milioane euro, pe INTERREG, şi sperăm noi ca spre începutul toamnei să fie licitaţiile gata. După finalizarea acestui proiect vom semna un proiect cu fonduri transfrontaliere, în parteneriat cu Bulgaria, împreună cu Jandarmeria, la iniţiativa domnului Florea, tot pe situaţii de urgenţă, prin care vom reuşi să achiziţionăm pentru Jandarmerie şi pentru ISU echipamente pentru stingerea incendiilor de pădure şi alt gen de echipamente de care dumnealor au nevoie”, a declarat Cosmin Vasile.

 

Adrian Cosman, viceprimar al Craiovei, a afirmat: “Este evident că avem nevoie de o strategie coerentă şi consistentă pentru a reduce şi, de ce nu, pentru a eradica acest fenomen. Faptul că Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, partener strategic al Primăriei Craiova, a câştigat un proiect pe fonduri europene special pentru combaterea acestui fenomen internaţional este un lucru demn de apreciere.” 

Politica