joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. „Piraţii“ internetului au furat peste 600.000 de euro de la 125 de cetăţeni germani

La începutul săptămânii, Biroul Teritorial DIICOT Vâlcea a efectuat şapte percheziţii domiciliare la diverse adrese din trei judeţe şi Bucureşti. Bărbaţii vizaţi făceau parte dintr-un grup infracţional organizat care se ocupa cu infracţiuni informatice pe net, în urma cărora s-au obţinut peste 600.000 de euro de la 125 de cetăţeni străini. Ulterior, s-a constatat amploarea acestui caz. Trei dintre indivizi au fost arestaţi preventiv, ieri.
Potrivit Adevărul, s-a decis reţinerea a trei dintre membrii reţelei care se ocupa cu înşelarea pe net a cetăţenilor străini, metodă prin care s-au obţinut peste jumătate de million de euro, ieri, Tribunalul Vâlcea a decis arestarea lor preventivă. Este vorba despre doi vâlceni şi un gorjean.

Ulterior, aceştia au fost prezentaţi Tribunalului Vâlcea în vederea dispunerii de eventuale măsuri preventive, iar magistraţii au încuviinţat ca cei trei să fie arestaţi preventiv.

Operaţiunea care a început cu şapte percheziţii domiciliare, se dovedeşte însă mult mai amplă decât părea la prima vedere, când se vorbea despre un prejudiciu de 500.000 de euro şi 80 de străini păgubiţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Însă, cum au reuşit „hackerii” să obţină într-un an 600.000 de euro cu ajutorul criptomonedei?

Băieţii cu vârste între 27 şi 40 de ani, au falsificat site-urile unor companii comerciale renumite, o metodă des întâlnită, de altfel, la „hackerii” vâlceni.

Pe site-urile clonate, autorii postau anunţuri de vânzare a unor utilaje, în principal, recomandând celor interesaţi de achiziţionare să vireze banii în conturi din străinătate. Ulterior s-a dovedit că acestea au fost deschise cu acte de identitate false.

Şi ca să intre în posesia banilor, fără să atragă prea mult atenţia, tinerii s-au gândit să transforme sumele respective în criptomonedă.

Operaţiunea din această săptămână, face parte dintr-o acţiune mai vastă, care a început în toamna anului trecut. Până acum s-au efectuat 15 percheziţii domiciliare în România şi în Bulgaria, pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a membrilor grupării.

În luna iulie a anului trecut, s-a încheiat un acord prin care s-a înfiinţat o Echipă Comună de Anchetă între D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea şi Parchetul Detmold, Germania. De atunci, dar şi anterior, în baza schimbului spontan de date şi informaţii, investigaţiile s-au desfăşurat paralel şi coordonat în ambele state.

Până în acest moment, au fost identificate 125 de victime, cetăţeni germani, care au fost fraudate în perioada mai 2018 – martie 2019 de către membrii grupării, cu o sumă totală de peste 600.000 de euro, „însă datele indică în mod cert o activitatea infracţională mult mai ridicată”, susţin cei de la DIICOT Vâlcea.

În urma percheziţiilor efectuate în data de 9 aprilie, la sediul DIICOT – BT Vâlcea au fost aduse în final 12 persoane. Cu ocazia percheziţiilor, a fost identificată şi o persoană urmărită general pentru comiterea şi a altor infracţiuni informatice. Pe numele unui drăgăşenean Tribunalul Vâlcea a emis un mandat de arestare europeană.

De asemenea, au fost depistate şi importante sume de bani, autoturisme  şi alte bunuri care au fost confiscate.

sursa adevărul

Politica