joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primar reclamat de angajaţi şi consilieri: Nu ne ia în seamă. Râde

Măriri de salarii și angajări fără aviz de la Prefectură, angajați persecutați și obligați să muncească la primar acasă. Se întâmplă la Caraula, după cum reclamă chiar angajații Primăriei și consilierii locali.

O angajată a Primăriei Caraula, doi foști salariaţi, dar și trei consilieri locali, membri ai PSD, partid din care face parte și primarul Titel Păun, au solicitat sprijinul „Jurnalul Olteniei” pentru a pune „în ordine” comuna. Oamenii reclamă mai multe nereguli făcute de primar, dar și de secretara Primăriei.

„Avem trei ani de când suntem consilieri, nici la ora actuală nu avem dosarul consilierului. Nu avem hotărâri de consiliu avizate de Prefectură, în toți trei ani de zile sunt doar cinci dosare de ședință. Atât. Nu au fost trimise la prefectură. Dar ședințele s-au cerut. Sunt procesele verbale semnate de comisii. Secretara e obligată să le trimită la Prefectură dar nu o face. Noi îi cerem de fiecare dată să ne citească procesul verbal din ședința anterioară și să ni se dea hotărârea de consiliu avizată de Prefectură. Ne zice: „O s-o v-aduc”. De trei ani nu vrea să rezolve această problemă. S-au făcut măriri de salarii, nu e nimic avizat de jurist. S-au ținut concursuri de angajări, nu e nimic avizat de jurist. Sunt patru angajați ai Primăriei care trebuia să își dea examenele pentru treaptă. Nu vrea sub nici o formă. Iar pe casieră o hărțuiește lună de lună. Ei nu i-a dat norma de hrană că a zis că nu o recunoaște de angajat. La toți le-a dat numai ei nu”, spune Adriana Preda, consilier local la Caraula.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Casiera, în vârstă de 61 ani, Neacșa Constanța, spune că deși muncește, nu este trecută pe foaia de prezență: „Eu merg la muncă, la serviciu, dar nu mă pune prezentă pe foaia de prezență. Nu vrea doamna secretar. S-a certat și cu contabila ca să nu mă mai treacă pe foaie și să nu îmi mai dea salariu. Se întâmplă din ianuarie. Vrea neapărat să nu mai fiu eu acolo, să mă scoată la pensie. Am făcut sesizare la prefectură”.

„A spus că nu mărește salariile că ea nu are treabă cu guvernul. Șoferul primăriei are salariul mai mare decât inginerul. Sunt măgării foarte mari”, mai spune consiliera.

Ce s-a angajat nu are avizul Autorității Naționale a Funcționarilor Publici, spun oamenii.

Costel Efrem afirmă că „un loc de la evidența populației e blocat de secretară”.

L-a sunat pe tatăl meu și i-a spus să nu se mire de ce mă va da afară”

Alina Butoi, fostă angajată, reclamă și ea comportamentul secretarei dar și pe cel al primarului.

„Eu am fost pe achiziții publice, unde sunt atribuții de putere publică. Am fost angajată ca personal contractual. Am terminat facultatea în timp ce eram angajată și masterul, am făcut cerere să-mi schimbe încadrarea la funcționar public. Au trecut doi ani și ceva degeaba. Am rămas cu minimul pe economie. Am venit și cu răspuns de la ANFP să mă încadreze ca funcționar public, au spus că nu se poate, că așteaptă răspuns de la ANFP. În cele din urmă am trimis și eu adresă la ANFP, Primăria nu trimisese nimic. Am fost patru luni în concediu medical și nu am avut înlocuitor, deși era obligatoriu. Tot pe mine mă sunau”, spune tânăra.

„Primarul știe tot. Nu ne ia în seamă. Râde”, spun consilierii.

Alina Butoi afirmă și că primarul a încercat să o oblige să achite ajutoare de încălzire unor altor persoane decât beneficiarii.

„La un moment dat, doamna casier a fost în medical, în urma unei fracturi la un picior, și am avut delegație la financiar să ridic banii și să îi dau la oameni și când a fost să se dea ajutoarele de încălzire, undeva în noiembrie-decembrie, erau foarte mulți care erau plecați în străinătate. Nu am vrut să le dau banii altor persoane pentru ei. L-a sunat pe tatăl meu și i-a spus să nu se mire de ce mă va da afară. Și l-am întrebat: Domn’ primar, are vreo treabă tatăl meu cu ce e aici? A făcut foarte mari presiuni să se dea banii. Întâmplarea a făcut că sumele respective nu le ridicasem eu și, mai departe, a dat altcineva banii”, spune tânăra.

Nici la „ajutorul social” lucrurile nu stau mai bine. Consilerul Matara Aurel spune că „cei de la ajutor nu au case. Nu au case doar cu parter…”.

Costel Efrem îl completează: „Mai nou i-a învățat să dea declarație pe propria răspundere că bunurile nu sunt ale lor”.

Probleme ar fi și la un proiect pe fonduri europene derulat de primărie pentru incluziunea romilor, combaterea abandonului școlar și a sărăciei.

„Se fac unele excursii și merg și romi și români, dar și oameni care nu sunt în proiect”, spun oamenii.

Obligat să muncească în ograda primarului

Viorel Prică este, din 2015, angajat, pe un contract de prestări servicii, ca șofer pe un buldoexcavator al Primăriei. El spune că primarul îi cerea să folosească utilajul în ograda proprie. În decembrie, l-a trimis acasă, dar fără a-i desface contractul de muncă.

„Eu am fost angajat în 2015 pe un contract de prestări servicii ca șofer pe buldoexcavatorul cumpărat prin SAPARD, pentru ISU. În 2017, s-a luat hotărâre de consiliu pentru angajarea mea în cadrul Primăriei. S-a propus, s-a aprobat, dar nu s-a concretizat. Nu s-a mai ținut concursul. În decembrie mi-a zis să predau cheile și să mă duc acasă. Nu mi s-a desfăcut contractul. E în vigoare până pe 19 septembrie 2019, dar nu mă mai primesc la serviciu. Mă chema și sâmbăta și duminica și seara, după program, la el să îi încarc chimicale, la el pe câmp. Și la el acasă, la grajduri. Cu utilajul ăsta al Primăriei. Și la alți oameni”, afirmă bărbatul.

Din acest motiv, consumul de combustibil nu a mai putut fi justificat. Aproximativ 4.000 de litri de motorină. Conform Curții de Conturi este vorba despre „prejudicii în sumă de 23 mii lei, cauzate de scăderea din evidențe, fără documente justificative legal întocmite, a cantității de 3.872 litri motorină”.

„Consumul de motorină pe care l-a găsit Curtea de Conturi nu s-a justificat că a fost folosit pentru situații de urgență și atunci au zis că s-a furat motorina”, afirmă Matara Aurel.

Oamenii au precizat că ar fi vrut să îl scoată țap ispășitor chiar pe Viorel Prică.

Consilierii locali mai afirmă că acum buldoexcavatorul este condus de viceprimar, Manciu Aristel, și „nici nu are școlarizare pentru asta”.

„E în 5 ani garanție, ar trebui să nu se miște decât la urgențe ISU și aici se face campanie electorală cu el, la lume, prin sat”, continuă Costel Efrem.

În plus, potrivit Curții de Conturi s-au mai făcut „plăți nelegale în sumă totală de 67 mii lei, cauzate de plata serviciului de pază efectuat de persoane necalificate și fără atestare, și fără întocmirea documentelor justificative prevăzute de lege; plăți nelegale în sumă totală de 48 mii lei, cauzate de plata, cu încălcarea prevederilor legale, a serviciilor prestate pentru activitatea de „intervenții în caz de calamități și deszăpezire”; plăți nelegale în sumă totală de 31 mii lei, la lucrările de reparații drum exploatare DE 321, cauzate de decontarea unui număr nejustificat de mare de ore funcționare utilaje”.

O altă problemă ridicată de reclamanți ar fi lemnele achiziționate pentru încălzirea primăriei care ar fi folosite, de fapt, în scopuri electorale: „Lemnele achiziționate pentru încălzirea primăriei sunt date oamenilor. Nu neapărat celor săraci. Primăria se încălzește. Lemnele nu sunt scăzute de pe stoc”.

Reclamații și la adresa subprefectului

Oamenii s-au adresat Prefecturii Dolj, care până acum nu a luat măsuri. Drept urmare, s-a apelat la Ministerul de Interne.

„Am făcut sesizare și la M.A.I și mi-au trimis acasă că a fost înștiințată prefectura. Domnul Șovăilă, subprefectul, îmi trimite că nu am dreptul să asist la comisia de control, deși acolo scrie că cel care face sesizarea poate participa. Noi facem sesizarea, noi nu putem participa. Că nu vrea dânsul. Că e comuna dumnealui, a subprefectului. Dumnealui vrea să privatizeze comuna Caraula”, afirmă Costel Efrem.

„Legal are voie, faptic n-are”, adaugă Aurel Matara.

Potrivit acestora, în zilele următoare problema ar urma totuși să fie discutată în prefectură.

Oamenii mai spun că primarul stă mult timp plecat, chiar și din țară, și primește salariul integral.

„Poate la urechea partidului nici nu s-a auzit așa ceva. Dar ne trage lumea din comună de mână. Trebuie să luăm măsuri”, încheie consilierii.

Vom încerca să obținem un punct de vedere și de la părțile reclamate, iar când îl vom primi îl vom publica. În plus, în perioada următoare, Jurnalul Olteniei va încerca să afle și să vă transmită cum și de ce „aleșii” locali abuzează de funcții, dar și ce legături au cu liderii partidelor din care fac parte.

 

sursa foto primarie: facebook

Politica