marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Amenzi de până la 2.500 lei pentru naveta din parcare

Craiovenii care blochează locurile de parcare cu navete din plastic, ori alte dispozitive pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 2.500 lei, anunţă Poliţia Locală.

Printr-un comunicat de presă, poliţiştii locali amintesc proprietarilor de maşini că trebuie să plăteasca taxa de parcare, care, deşi obligatorie, nu le asigură locul de parcare.

Începând cu luna aprilie 2019, a devenit obligatorie achitarea contravalorii taxei de parcare, ce conferă dreptul proprietarilor/utilizatorilor de autovehicule de a parca pe proprietatea publică / privată a municipiului Craiova, potrivit Hotărârii Consiliului Local Craiova nr. 73 / 2019 privind modificarea, prin completare, a Hotărârii Consiliului Local nr. 31/2017 referitoare la instituirea de parcări supuse taxării, pe domeniul public şi aprobarea regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest sens, în perioada 08 – 14.04.2019, polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației, vor efectua activități de prevenire, prin care vor aduce la cunoștința proprietarilor/utilizatorilor de autovehicule, obligațiile pe care le au pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova.

De asemenea, pe ușile de acces în scările blocurilor din Craiova, precum și la avizierele acestora (după caz), vor fi lipite comunicate în care sunt precizate prevederile Hotărârii Consiliului Local Craiova nr. 73 / 2019, cu mențiunea specială potrivit căreia ”achitarea taxei de parcare a autovehiculului pe domeniul public/privat al municipiului Craiova, NU CONSTITUIE DREPT DE PROPRIETATE asupra amplasamentului pe care este parcat autovehiculul (sintagma ”LOCUL MEU DE PARCARE” folosită ilegal de unii proprietari/deținători de autovehicule), orice utilizator ce achită taxa de parcare având dreptul să parcheze, cu respectarea legislației rutiere, oriunde în municipiului Craiova, pe proprietatea publică/privată a autorității locale”, iar rezervarea locurilor de parcare şi/sau semnalizarea acestora cu altfel de însemne, marcaje, folosirea unor sisteme de blocare a accesului sau dispozitive, sau folosirea de personal în acest scop se sanctioneaza contraventional cu amendă cuprinsă între 500 lei – 2.500 lei”, anunţă Poliţia Locală.

Taxa se plăteşte anticipat, “pentru parcarea curentă pe proprietatea municipiului Craiova, în cazul autovehiculelor înregistrate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe a municipiului Craiova, până la primul termen de plată a impozitului mijloacelor de transport în anul fiscal de referinţă, respectiv 31.03.2018”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Cei care nu au plătit-o vor fi amendaţi.

Sancțiuni: potrivit art. 64 din H.C.L. nr. 73/2019 (lit. a,c,f,g), constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 – 1000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice, următoarele fapte: a) parcarea autovehiculelor în parcările cu plată prin SMS, semnalizate cu indicatorul „Parcare cu plată”, fără achitarea taxei, fără tichetul de la parcometru; c) parcarea autovehiculelor in parcarea curenta a domeniului public al municipiului Craiova, fără a avea achitata taxa de parcare; f) amplasarea sau montarea ilegală a unor însemne /pancarte pentru rezervarea locului de parcare sau a unor sisteme de blocare a accesului, sau ocuparea unui loc în parcarea cu plată cu diferite obiecte; g) nerespectarea marcajului rutier de parcare, astfel încât se ocupa mai multe locuri de parcare”, mai transmite Poliţia Locală.

În cazul în care proprietarii/utilizatorii autovehiculelor nu pot fi identificați, precum și în cazul în care autovehiculele sunt înmatriculate în alte state, iar pentru acestea nu au fost achitate taxele de parcare, se poate dispune măsura tehnico-administrativă de ridicare a acestora de pe domeniul public.

Politica