sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Despre fake-news şi „deturnarea” sensului alegerilor europarlamentare printr-un referendum

Deputatul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, şi candidat la europarlamantare din partea ALDE Dolj, consideră că organizarea unui referendum, odată cu alegerile europarlamentare, nu este benefic. Potrivit acestuia, altele ar trebui să fie temele de dezbatere publică în această perioadă.

Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE la nivel naţional, a susţinut, joi, o conferinţă de presă la Craiova, alături de liderul organizaţiei locale a partidului, Anişoara Stănculescu.
Preşedintele ALDE Craiova a anunţat că organizaţia judeţeană a partidului a strâns 40.277 de semnături de susţinere a candidaturilor pentru alegerile europarlamentare. Candidatul susţinut de ALDE Dolj este Varujan Vosganian.
„Este un om care s-a născut în Craiova, iubeşte Craiova, a scris despre Craiova şi pe care noi ALDE Dolj ni l-am asumat ca şi candidat pe listele pentru europarlamentare. Este o onoare pentru noi că va candida din partea ALDE Dolj şi bănuiesc că este o onoare pentru toţi craiovenii”, a afirmat Anişoara Stănculescu, preşedinte ALDE Craiova.
Vosganian a vorbit, la Craiova, despre „deturnarea sensului alegerilor europarlamentare printr-un referendum”.

„Din păcate, tema care ocupă cel mai mult dezbaterea publică este justiţia şi riscă să impieteze şi alegerile noastre. Sunt total în dezacord cu preşedintele României în ceea ce priveşte ipoteza organizării unui referendum pe o temă retorică în ziua alegerilor. Spun o temă retorică pentru că anumite întrebări vor avea răspunsul dat din partea tuturor, cum ar fi, de pildă, oameni care au deprinderi sau înclinaţii de natură ilegală care nu ar trebui să conducă o ţară şi noi, cu toţii suntem de acord cu acest lucru, însă se lasă sentimentul că aceasta este o temă prioritară. (…) Temele vehiculate sunt teme retorice şi nu ar face decât să îl transforme pe preşedintele României în brokerul unor partide, să învenineze atmosfera publică şi să mute dezbaterea privind statutului României în Uniunea Europeană către cu totul alte zone”, a afirmat Varujan Vosganian.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a afirmat că altele ar trebui să fie teme importante de dezbatere.
„Trebuie să creăm o Europă solidară, o Europă fără ierarhii între state, o ierarhie fără mai multe privilegii şi fără viteze, o Europă omogenă, a respectului reciproc. În al doilea rând este vorba despre relaţia dintre administraţia Uniunii Europene şi state. Există unii care spun că este o Europă a naţiunilor şi că naţiunea este prevalentă. Alţii spun că este o Europă care tinde către federalizare şi care dau un avantaj construcţiei paneuropene. Noi, ALDE, avem ca prioritate crearea unui echilibru între suveranitatea naţională şi efecienţa birocraţiei europene. Cu alte cuvinte, birocraţia europeană să nu fie o ştirbire a suveranităţii, ci o confirmare a suveranităţii. Un alt treilea obiectiv pe care îl avem este legat categoric de şansele egale. Nu este normal ca fermierii români să primească subvenţii mult mai mici decât fermierii germani, nu e normal ca studenţii români să nu aibă acelaşi acces în străinătate la educaţie. Nu este normal ca cetăţenii români care trăiesc în străinătate să nu aibă aceleaşi drepturi ca cetăţenii europeni din statele respective”, a mai afirmat Varujan Vosganian.
Tot în cadrul conferinţei de joi, Anişoara Stănculescu, preşedintele ALDE Craiova a vorbit despre dezinformarea de la nivel european legată de faptul că opoziţiei române i s-ar fi interzis să participe la alegerile europarlamentare, informaţie apărută în EU Observer.

„Este o mare preocupare la Bruxelles și peste tot în UE față de posibila influență nefastă masivă a fake-news-urilor asupra alegerilor europene din 26-29 mai. Dușmanii proiectului european vor să compromită Restartul atât de necesar al acestui proiect în urma acestor alegeri. ALDE ca partid proeuropean convins face un apel la vigilență către toți competitorii politici dar și către jurnaliști. Uniunea Europeană nu este o lume perfectă, însă proiectul european reformat, adus mai aproape de cetățeni este VITAL pentru stabilitatea, pacea și dezvoltarea bătrânului continent. Contracararea acestor fake-news-uri este foarte importantă pentru a avea cu adevărat alegeri libere și corecte în toate țările Uniunii. ALDE înțelege să lupte cu această influență negativă asupra calității democrației, asupra formării opțiunii de vot a oamenilor, asupra imaginii țărilor din Uniune. Referitor la tema atacurilor la imaginea țărilor, iată, zilele trecute a apărut o comunicare oficială, relatată de EU Observer, prin care partide membre PPE din Finlanda și Suedia afirmau că: „Celei mai mari părți a opoziției române i s-a interzis să participe la alegerile europene…”. Nu am văzut nicio reacție din partea PNL, membru al PPE la acest fake-news uriaș. Cerem colegilor din PNL să dezavueze public această declarație oficială din partea unor partide membre PPE și să notifice ca atare conducerea PPE. Ar fi o dovadă de patriotism în primul rând dar și bună credință că putem avea o competiție nealterată de astfel de dezinformări grave care prejudiciază imaginea democrației în țara noastră”, a afirmat Anişoara Stănculescu.

Politica