joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ANAF rambursează TVA, în luna martie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează, în luna martie 2019, TVA în valoare de 2.609,7 milioane de lei.
Suma include, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluţionate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 19.01.2019. Astfel, deconturile cu restituire şi compensare se ridică la 2.122,2 mil. de lei. De asemenea, deconturile cu compensare integrală au un cuantum de 401,3 mil. de lei.

În cazul deconturilor cu compensare parţială suma este de 86,2 mil.de lei.

Rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA) reprezintă decontarea sumelor negative de către organul fiscal către personalele impozabile (companii). Mai exact, în cazul în care taxa aferentă achiziţiilor efectuate de către persoană impozabilă este mai mare decât valoarea taxei colectate de către organul fiscal, atunci rezultă un surplus (denumit sumă negativă) care va fi rambursat către persoană impozabilă în urma completării unei cereri de decont.

Mai exact, când suma TVA deductibilă este mai mare decât suma TVA colectată, iar decontul conţine sume negative, sume care vor fi recuperate de către companie de la bugetul statului.

Rambursarea de TVA este reglementată prin Legea nr. 227/2015 din Codul Fiscal, actualizată prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 3/2018 din data de 8 februarie 2018.

Politica