miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Muzeul de Artă din Severin, în restaurare

7,8 milioane lei vor fi investiţi în reabilitarea şi restaurarea Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin. Proiectul a obţinut finanţare prin Programul Operaţional Regional.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, Aladin Georgescu și reprezentantul Asocierii care a câștigat licitația, Adrian Modoran, au semnat, luni, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente proiectului „Consolidare, Reabilitare şi Restaurare Muzeul de Artă, Drobeta Turnu Severin”, prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de Investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
Valoarea contractului este de aproximativ 7,8 milioane lei, durata de implementare fiind de 19 luni (din care trei luni pentru proiectare și următoarele 16 luni pentru execuția lucrărilor), după cum precizează reprezentanţii CJ Mehedinţi.

Potrivit acestora, fondurile europene vor acoperi lucrări la fațadele clădirii, care la final vor fi iluminate architectural, schimbarea pardoselilor, crearea unor spații adecvate pentru depozitarea patrimoniului, finisaje la pereți și tavane, îmbunătățirea izolației termice și fonice, realizarea iluminatului natural în toată clădirea folosind folii pentru protecție solară.
Ulterior, Muzeul de Artă va avea spații de expunere și spații destinate conferințelor sau diverselor evenimente culturale, dar și atelier de creație la mansardă.
„În data de 20 iunie 2017 am semnat contractul de finanțare cu fonduri europene pe Programul Operațional Regional, pentru consolidarea, reabilitarea și restaurarea Muzeului de Artă. Din păcate, de-a lungul timpului, am scos de patru ori la licitație aceste lucrări, dar nu s-a prezentat niciun ofertant, până când, iată, avem o asociere de mai multe firme care are ca lider un consorțiu italian ce și-a asumat acest contract. În urma portofoliului care ne-a fost prezentat, sunt optimist că se vor realiza lucrări de calitate, la nivelul standardelor, al așteptărilor noastre, având în vedere că este o clădire de cultură emblematică, dar și ale turiștilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Muzeul de Artă a fost construit în stil baroc, în 1890, de familia Sabetay, una dintre cele mai bogate şi mai renumite din zonă. Acum este într-un stadiu avansat de degradare.

Politica