sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lansare de carte: Texte juridice, perspective lingvistice

Astăzi, 20 martie 2019, la Casa Universitarilor din Craiova, Alina Gioroceanu lansează, în prezența unor invitați din domeniul juridic și sfera literelor, un volum care abordează o tematică inedită, în care cele două arii se întâlnesc, intitulat „Texte juridice, perspective lingvistice”. Evenimentul va fi moderat de Xenia Negrea, lector univ. dr. în cadrul Facultății de Litere a Universității din Craiova.

Lucrarea originală a Alinei Gioroceanu pornește de la o premisă validă, însă adesea neglijată de domeniile de specialitate: societatea este un mare sistem cultural, o sferă înăuntrul căreia interacționează o multitudine de alte sfere culturale care capătă forme în cele mai diverse domenii, printre care și justiția. Interacţiunea este continuă şi diversă. De aici pornește și autoarea când ne propune, încă de la început, să privim justiția ca un act de cultură, dar și invers, căci și a face cultură înseamnă a face justiție.

Ceea ce reușește Alina Gioroceanu este să contureze în volumul său o perspectivă originală a juridicului prin asocierea cu limbajul. Abordarea sa inedită contribuie la aprofundarea domeniului prin deschiderea de noi orizonturi privind sensurile și semnificațiile limbajului juridic. Existența dreptului depinde de cuvinte și tot atât de mult drepturile și obligațiile răzbat din interpretarea legii. Autoarea ne aduce în atenție un adevăr valoros: orice lege în sens juridic este precedată de legile limbii. Iar limba este un organism viu, care se dezvoltă, suferă schimbări și evoluții care se reflectă în toate domeniile. Istoria a demonstrat că limbajul juridic a suferit transformări pentru a se adapta modificărilor survenite în lingvistică, iar procesul acesta adaptativ este firesc și indispensabil.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Analiza relației dintre textele juridice și limbă este aprofundată și cu totul originală, cu menționarea unor situații și exemple specifice, care evidențiază modalitățile prin care limbajul influențează textul de lege. Alina Gioroceanu reușește să explice sensurile unor mesaje care depășesc sfera limbajului de specialitate și ajung chiar la esența justiției, la valorile universale pe baza căreia justiția, ca act cultural și social, a luat naștere. Interpretarea limbajului juridic este o formă de cunoaștere și implicit de cultură.

Av. Lucian Bernd Săuleanu

Politica