sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenii din Rusăneşti şi Cilieni au scăpat de pesta porcină

Localnicii din Rusăneşti şi Cilieni pot relua creşterea porcilor. DSVSA Olt a decis ridicarea restricţiilor, după ce au fost stinse cele cinci focare de pestă porcină africană din gospodării.

Potrivit DSVSA Olt situaţia epidemiologică la nivelul judeţului este staţionară şi nu au mai fost confirmate alte focare, în acest an. Practic, cele cinci focare de pestă porcină africană din gospodării au fost stinse, iar oamenii pot relua creşterea animalelor.

„De la începutul anului nu au mai fost confirmate focare de pestă porcină africană în judeţul Olt, situaţia epidemiologică fiind staţionară. Menţionăm că achiziţia de porci în aceste localităţi se va face cu respectarea procedurilor din manualul operaţional pentru combaterea pestei porcine africane, pâna la finalizarea procedurii de repopulare”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proprietarii de exploataţii nonprofesionale care vor să achiziţioneze suine trebuie să respecte legislaţia sanitar veterinare, iar animalele să fie identificate cu crotalie auriculară, însoţite de documente legale, adică certificat sanitar veterinar pentru transport animale vii şi formular de mişcare. Dacă purceii sunt cumpăraţi din alte judeţe trebuie obligatoriu solicitat aviz interjudeţean.

O lună a trecut de când reprezentanţii DSVSA Olt au dus purceii santinelă în gospodăriile afectate de pesta porcină africană de la Rusăneşti. Primarul din Rusăneşti vrea să întocmească liste cu sătenii care vor purcei, urmând ca aceştia să fie aduşi din ferme autorizate, posibil chiar de la Radomireşti.

Politica