joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Primăria nu a alocat nici un ban pentru bursele școlare, în ultimii doi ani

Elevii cer Primăriei Râmnicu Vâlcea să reia plata burselor şcolare. În ultimii doi ani şcolari nu s-a mai alocat nici un ban, drept pentru care Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), organizaţie cu structură juridică, a solicitat Consiliului Local să respecte legea.

Potrivit Adevărul, în luna ianuarie, AVE a trimis o solicitare, pe Legea 544, în care cerea informaţii despre numărul şi cuantumul burselor şcolare acordate în ultimii ani în Râmnicu Vâlcea. Urmare a acestei solicitări s-a aflat că în ultimii doi ani şcolari nu s-a alocat nici un leu pentru acest drept garantat prin lege.

Ultima dată când s-au alocat fonduri pentru burse şcolare a fost în anii şcolari 2015 – 2016 când s-au acordat 457.000 de lei pentru 1270 de burse şi 450.000 de lei în 2016 – 2017 pentru 1266 de burse şcolare, potrivit unui răspuns primit de Adevărul din partea Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ceea ce nu menţionează Primăria Râmnicu Vâlcea este faptul că banii s-au dat de fapt doar pentru burse sociale, așa cum au afirmat mai mulţi directori de instituţii şcolare.

Pentru că depunerea dosarelor privind obţinerea acestor burse costă de multe ori mai mult decât ajutorul în sine, mulţi părinţi au renunţat la acest drept al copiilor, aşa cum recunosc şi cadrele didactice, când sunt întrebate de ce numărul solicitărilor este atât de scăzut – doar 21 de burse sociale la cele patru şcoli, într-un oraş cu o populaţie de 20.000 de persoane.

AVE este unica asociaţie independentă de elevi din judeţul Vâlcea, al cărei scop declarat este de a proteja drepturile elevilor oferindu-le suport în susţinerea punctului de vedere când vine vorba despre rezolvarea problemelor privind sistemul de învăţământ românesc. Ca şi celelalte structuri asemănătoare din ţară, de al căror suport şi colaborare beneficiază, Asociaţia Vâlceană a Elevilor îşi propune să obţină respectarea în totalitate a drepturilor elevilor, precum: bursele şcolare, reduceri la transport în comun unde este cazul,, dar şi soluţionarea unor probleme deja împământenite în sistemul educaţional, precum paza unităţilor de învăţământ, igiena, ş.a.

 

Politica