vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Turcia a intrat în recesiune

Turcia a intrat în recesiune, pentru prima oară din 2009, iar pentru putere, care se află cu trei săptămâni înainte de alegerile locale, asta este o veste proastă, scrie HotNews.

Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 3% în trimestrul IV 2018, în cifre anualizate, a anunțat luni Biroul național pentru statistică (Tüik), și cu 2,4% în raport cu trimestrul precedent.

Ori, în trimestrul III PIB-ul se contractase deja cu 1,6%, potrivit cifrelor revizuite luni (-1,1% în estimarea inițială), ceea ce înseamnă că Turcia a intrat în recesiune.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O recesiune se traduce prin două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului.

Pe ansamblul anului 2018, economia a crescut cu 2,6%, o cifră inferioară previziunilor guvernului (3,8%) și mult sub cea de 7,4% din 2017.

Această încetinire este în mare parte explicată printr-o inflație foarte mare, pe fondul crizei lirei turcești din august, generată de tensiunile diplomatice dintre Ankara și Washington și de neîncrederea piețelor față de politicile economice ale guvernului turc.

Aceste date vin în plină campanie pentru alegerile locale din 31 martie și ar putea afecta partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan, în condițiile în care economia se situează pe primul loc în preocupările turcilor.

Lira a pierdut aproape 30% din valoarea sa în 2018, dar s-a stabilizat de la începutul anului.

Inflația era de 19,67% în cifre anualizate în februarie, revenind sub pragul simbolic de 20% pentru prima oară din august.

Guvernul a multiplicat măsurile pentru a lupta împotriva creșterilor de prețuri, într-o primă etapă prin reduceri voluntare ale prețurilor din partea unor companii și comercianți.

În februarie, după anunțul unei creșteri a prețurilor la produsele alimentare de peste 30% în cifre anualizate, autoritățile au instalat standuri municipale la care se vând fructe și legume la prețuri reduse, în fața cărora s-au format rapid lungi cozi.

Acest lucru a determinat unele supermarketuri să alinieze prețurile.

În 2009, intrată în recesiune din cauza crizei mondiale, economia Turciei s-a contractat cu 4,8%.

Politica