vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fost director Hidroserv trimis în judecată alături de Bercea Mondial, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani

Marian Chitea, fost director al Hidroserv Olt, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Craiova, alături de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, soţia, doi fii, fiica şi ginerele acestuia, Fănica, Florin şi Laurenţiu, Izaura şi Marius Constantin, şi mai mulţi oameni de afaceri. Pe lângă acuzele de constituire a unui grup infracţional organizat, inculpaţii sunt acuzaţi şi de evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi delapidare.

Printre cei trimişi în judecată se numără şi George Sergiu Dănişor, administratorul uneia dintre firmele deţinute de Marian Chitea.

Dosarul se află pe rolul Tribunalului Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În 2014, Chitea, Dănişor, Bercea şi soţia acestuia au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Bercea şi soţia sa fiind luaţi din penitenciar, unde ispăşau condamnări. În cazul soţilor Anghel a fost vorba de o procedură preliminară obligatorie, aceştia aflându-se deja în arest.

Infracţiunile de care cei inculpaţii sunt acuzaţi de procurorii DIICOT sunt evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată, delapidare şi constituire de grup infracţional organizat.

Faptele pentru care inculpaţii sunt cercetaţi s-au petrecut în perioada 2007-2011. Procurorii susţin că în această afacere a fost folosită o firmă unde era împuternicit Bercea Mondial. S-au folosit facturi fictive pentru a supraevalua terenuri în municipiul Craiova, dar şi în alte localităţi. De asemenea, magistraţii susţin că inculpaţii, prin intermediul SC Topcad Construct SRL Slatina, administrată în toată această perioadă de către Marian Chitea şi Sergiu Dănişor, au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme achiziţionate de la două firme din Piteşti.

Maşinile au fost cumpărate în numele Topcad Construct, prin Bercea şi fiul său, Florin Anghel, delegaţi, iar plata acestora s-a făcut atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi din Argeş, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile Topcad Slatina.

Există suspiciuni că, deşi autoturismele au fost înregistrate în contabilitatea SC Topcad Construct SRL Slatina ca mijloace fixe, acestea prin intermediul inculpatului Anghel Sandu, zis «Bercea Mondial», au fost înstrăinate către membrii familiei acestuia sau alte persoane găsite tot de către acesta, fără a mai fi achitate. Prin manopere similare, inculpaţii Chitea Marian Dumitru şi Dănişor George Sergiu, în calitate de administratori şi în numele SC Topcad Construct SRL Slatina, au achiziţionat de la membrii familiei lui Anghel Sandu, zis «Bercea Mondial» bunuri mobile şi imobile la preţuri supraevaluate”, arată procurorii DIICOT.

Prejudiciul calculat de procurori în acest dosar este de aproape un milion de euro.

Patron al mai multor firme de proiectări, Marian Chitea s-a înrudit cu Bercea Mondial după ce i-a botezat unul dintre nepoţi. Mai mult, Chitea a fost nevoit să-şi dea demisia  din funcţia de director al Hidroserv Olt, în anul 2011, din cauza valurilor care s-au creat în mass-media, după ce Bercea a fost reţinut pentru tentativă de omor. Tot atunci, Marian Chitea a demisionat şi din Partidul Democrat Liberal. În anul 2009, Chitea a fost propus de PDL pentru a ocupa funcţia de subprefect al judeţului, însă n-a mai ajuns pe această poziţie. Cumătrul lui Bercea a preferat să meargă la şefia Hidroserv Olt.

Condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor, după ce şi-a înjunghiat un nepot, interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost eliberat condiţionat din închisoare, în urma unei decizii luate, la începutul lunii februarie, de Tribunalul Mehedinţi.

Politica