joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Înalta Curte a amânat ambele apeluri ale executorului bancar și judecătoresc condamnat la peste 7 ani de pușcărie pentru fapte de corupție

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat pentru 9 aprilie a.c. apelul declarat de executorul bancar și judecătoresc Romeo Costinel Drăgan, în dosarul în care a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la 7 ani și 4 luni de pușcărie pentru infracțiuni de corupție. Cel de-al doilea dosar, în care a primit, pe fond, 1 an și 5 luni de închisoare cu executare pentru fals material în înscrisuri oficiale, a fost amânat, la aceeași instanță, pentru 29 martie a.c..

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să amâne, pentru 9 aprilie a.c., soluționarea apelului declarat de executorul bancar și judecătoresc Costinel Romeo Drăgan împotriva sentinței prin care a fost condamnat pe fond, de Curtea de Apel Craiova, la 7 ani și 4 luni de pușcărie pentru infracțiuni de corupție.
Reamintim că executorul bancar şi judecătoresc Costinel Romeo Drăgan a fost arestat preventiv pe 5 octombrie 2016, de magistraţii Curţii de Apel Craiova, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova. La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Costinel Romeo Drăgan, la data faptelor executor bancar şi judecătoresc, acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care şase în formă continuată).

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada 2008 – 2015, inculpatul Drăgan Costinel Romeo, în calitatea sa de executor bancar şi judecătoresc, prin nerespectarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, a dispus în mod abuziv de sumele de bani puse la dispoziţie de datornici în dosarele de executare. Astfel, din conturile bancare deschise în acest sens, inculpatul a efectuat transferuri de bani în conturile personale, dar şi ridicări în numerar. Mai mult, executorul judecătoresc, folosind mecanismul de fraudare de tip „suveică”, a utilizat o parte din banii încasaţi de la unii dintre datornici pentru a acoperi sumele de bani scadente, ce li se cuveneau unora dintre creditori. De precizat este faptul că, pentru toate aceste operaţiuni bancare inculpatul Drăgan Costinel Romeo nu a întocmit nici un fel de documente justificative, iar prin nedistribuirea acestor sume conform destinaţiei legale a fost produs un prejudiciu în dauna creditorilor implicaţi în procedurile de executare silită care se ridică la suma de 2.784.944,20 lei, au comunicat reprezentanţii DNA – Serviciul Teritorial Craiova. În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparţin inculpatului Drăgan Costinel Romeo.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dosarul s-a înregistrat pe 25 noiembrie 2016 la Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menţine măsura preventivă şi asigurătorie dispusă în cauză. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au constatat atunci legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului.
Cauza a intrat în camera preliminară, iar pe 31 ianuarie 2017 instanța a admis o parte din excepțiile ridicate de inculpat, constatând o serie de nereguli în rechizitoriu cu privire la care au fost anunțați procurorii anticorupție. Între timp, printr-o hotărâre rămasă definitivă pe 27 februarie la Înalta Curte de Casație și Justiție, Costinel Romeo Drăgan a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Anchetatorii au remediat neregularitățile constatate de instanță, rechizitoriul fiind analizat din nou de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Craiova care, pe 9 martie 2017 a decis că procesul poate începe.

Pe 18 aprilie 2018, Curtea de Apel Craiova a pronunțat sentința în dosar: „Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Drăgan Costinel Romeo în pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 1 an şi 4 luni închisoare, în final inculpatul urmând să execute pedeapsa principală de 7 ani şi 4 luni închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii şi a arestării preventive de la 04.10.2016 până la data de 27.02.2017”, se arată în încheierea de ședință a instanței.
Instanța a mai decis ca inculpatul să achite despăgubiri și daune morale în valoare de aproape 1.300.000 lei părților vătămate și 21.500 lei cheltuieli judiciare către stat.
Cel de-al doilea dosar, în care a fost condamnat, tot la Curtea de Apel Craiova, la 1 an și 5 luni de închisoare cu executare pentru fals material în înscrisuri oficiale, a fost amânat, la ÎCCJ, pentru data de 29 martie a.c..

Politica