vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Viorica Dăncilă, chemată în Parlament pentru a da explicații legate de OUG 114

Viorica Dăncilă va participa, luni ora 16.00, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea din cadrul „Orei Premierului”, pe marginea OUG 114 care introduce „taxa pe lăcomie” pentru bănci. Solicitarea a fost făcută de grupul parlamentar al PNL, care cere Guvernului abrogarea actului normativ acuzând faptul că prevederile ordonanței duc România în faliment, scrie Hotnews.
Încă din 19 februarie, liberalii au transmis solicitarea ca șeful Executivului să participe la „Ora Premierului”, către Biroul permanent al Camerei Deputaților.
Referitor la ordonanța de urgență 114, proiectul pentru aprobarea actului normativ apare pe ordinea de zi a plenului de luni al Senatului, pentru adoptare tacită. În acest context, senatorul UDMR Tánczos Barna, membru în Comisia pentru buget, a declarat că inițiativa va fi adoptată fără raportul forului legislativ.
Termenul de adoptare tacită pentru OUG 114/2018 s-a împlinit vineri, 1 martie, iar Comisia pentru buget a Senatului a amânat dezbaterea și adoptarea unui raport pentru proiect în ședința de marți. Este a doua oară când Comisia pentru buget ia această decizia. Solicitarea amânării dezbaterii proiectului a fost făcută de ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a motivat că au fost depuse multe amendamente, chiar și cu câteva minute înainte de ședință. OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii.
Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale. Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; micșorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Politica