joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vaticanul deschide arhivele secrete asociate pontificatului papei Pius al XII-lea

Papa Francisc a anunţat luni că a decis să deschidă pentru istorici arhivele secrete de la Vatican asociate pontificatului papei Pius al XII-lea, acuzat că nu a criticat Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în legătură cu existenţa Holocaustului, informează Agerpres.

Mai multe asociaţii evreieşti l-au acuzat pe Pius al XII-lea, care a fost papă între anii 1939 şi 1958, că a închis ochii în faţa Holocaustului din Al Doilea Război Mondial prin faptul că nu a criticat în mod public Germania nazistă şi pe Hitler. În schimb, Vaticanul susţine că Pius al XII-lea a acţionat în tăcere, preferând strategii de culise, pentru a salva mulţi evrei de la moarte şi pentru a nu a înrăutăţi situaţia multora dintre ei şi a catolicilor din Franţa aflată sub ocupaţie nazistă. De asemenea, apărătorii lui Pius al XII-lea spun că fostul suveran pontif a comandat ca bisericile, mănăstirile şi alte structuri catolice să îşi deschidă porţile pentru a adăposti evrei în acea perioadă.

De asemenea, papa Francisc a mai spus că moştenirea lui Pius al XII-lea a fost tratată cu „anumite prejudecăţi şi exagerări”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Arhivele vor fi deschise pentru istorici pe 2 martie 2020, ziua ce marchează împlinirea a 81 de ani de când Pius al XII-lea a fost ales papă.

 

Politica