joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România condamnă anexarea Crimeii de către Rusia

România, alături de nouă state europene, plus Canada, promit că nu vor uita de peninsula Crimeea şi vor continua să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Şi departamentul de stat al SUA a transmis mesaj dur la adresa Moscovei, la 5 ani de la anexarea Crimeii.

Potrivit Adevărul, Canada şi zece state europene, inclusiv România, promit că nu vor uita de peninsula Crimeea, vor continua să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi, totodată, cer Kremlinului să-i elibereze pe marinarii ucraineni reţinuţi de forţele ruse în strâmtoarea Kerci, într-un editorial publicat de „The Guardian“ şi semnat de o scrisoare semnată de  de miniştrii de externe din Marea Britane, Ucraina, Canada, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, România, Suedia şi Danemarca.

De altfel, misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului şi alte organizaţii internaţionale au raportat grave încălcări ale drepturilor omului în Crimeea împotriva minorităţii etnice tătare, a etnicilor ucraineni, a minorităţilor religioase ortodoxe non-ruse şi a activiştilor societăţii civile. Arestările şi detenţiile arbitrare, dispariţiile forţate, relele tratamente şi tortura şi cel puţin o executare extrajudiciară au fost documentate. Un număr mare de prizonieri politici şi deţinuţi care îşi aşteaptă procesul au fost transferaţi din Crimeea în Federaţia Rusă, în ciuda faptului că această practică este strict interzisă de dreptul umanitar internaţional“, se arată în editorialul semnat de cei 11 minştri de externe.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La cinci ani de la anexarea Crimeii de către Rusia,  şi Departamentul de Stat al SUA a transmis un mesaj dur la adresa Rusiei, în care precizează că Peninsula Crimeea aparţine statului ucrainean.   Cu cinci ani în urmă, ocupaţia Rusiei de peninsula Crimeea a provocat o escaladare a agresiunii ruseşti, se arată în comunicatul Departamentului de Stat american, scrie Adevărul.

Rusia a încercat să schimbe ordinea internaţională, a subminat libertăţile fundamentale ale omului şi a slăbit securitatea noastră comună. Lumea nu a uitat minciunile cinice pe care Rusia le-a angajat pentru a-şi justifica agresiunea şi pentru a-şi masca încercarea de anexare a teritoriului ucrainean. Utilizarea forţei de către Rusia a unui vecin paşnic nu trebuie să fie tolerată de state cu reputaţie.

Statele Unite îşi reiterează poziţia neclintită: Crimeea este Ucraina şi trebuie returnată controlului Ucrainei. SUA rămân îngrijorate de înrăutăţirea represiunii regimului de ocupaţie al Rusiei în Crimeea. În ultimii cinci ani, autorităţile de ocupaţie ruseşti s-au angajat într-o serie de abuzuri, într-o campanie care are rolul de a elimina orice opoziţie faţă de controlul asupra Crimeei.

Ca parte a acestei campanii, Rusia a reţinut în mod arbitrar şi a condamnat în mod abuziv pe cei care s-au opus paşnic faţă de ocupaţie şi, în unele cazuri, a folosit forţa pentru a elimina orice opoziţie faţă de ocuparea Crimeii.

Politica