joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Procedura pentru şeful Parchetului UE, transmisă Comisiei LIBE

Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaţilor la şefia Parchetului European, informează Mediafax.

Mesajul transmis de Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conţine şi scrisoarea preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunţa că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcţia de procuror şef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferinţelor pentru şefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Preşedintele Comisiei LIBE a ataşat mesajului şi scrisoarea grupului de selecţie, plus CV-urile celor trei candidaţi şi răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Referitor la procedura din Parlamentul European la nivelul comisiei şi mai departe la decizia Coordonatorilor, audierea celor trei candidaţi va avea loc în şedinţa Comisia LIBE cu participarea Comisiei CONT, miercuri, 26 februarie, între orele 15.30-19.15. Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declaraţia candidatului urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) şi a membrilor CONT (o treime din timpul alocat). După cum reiese din scrisoarea domnului preşedinte Tajani, grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare şi răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare şi două minute pentru răspuns).

După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o şedinţă pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidaţi”, se arată în mesajul preşedintelui Comisiei LIBE obţinut de MEDIAFAX.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, afirmă surse citate, miercuri, de site-ul de ştiri New Europe.

În urma votului reprezentanţilor statelor membre UE, Jean-François Bohnert, din Franţa, a obţinut 50 de puncte, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte.

Cei trei candidaţi urmează să fie audiaţi în Parlamentul European de Comisia pentru Control Bugetar şi de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE). După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.

Politica