vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Video/Protest in Piata Prefecturii. Politistii si angajatii din penitenciare isi cer drepturile

Aproximativ 300 de poliţişti şi angajaţi din penitenciare au protestat, joi, în Piaţa Prefecturii din Craiova. Aceştia sunt nemulţumiţi de salariile și sporurile pe care le au. Protestul demarat la Craiova va continua, în martie, la nivel naţional. „Murim la datorie cu minimul pe economie”, „Opriți bătaia de joc la adresa polițiștilor” sau „Muncă egală, plată egală”, sunt doar câteva dintre mesajele protestatarilor.

Mitingul a fost organizat de trei sindicate: Sindicatul Poliţiştilor Europeni – Europol, Sindicatul Polițiștilor Dolj și Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare. Sindicaliştilor doljeni le-au fost alături şi liderii de la Bucureşti.

Sindicaliştii din Poliţie spun că vor să se respecte Legea unică de salarizare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ne-am săturat să fim mințiți. Noi le cerem reprezentanților acestui Guvern să respecte legea pe care au votat-o chiar ei, Legea unică de salarizare. Vrem să ni se calculeze și nouă salariile excat cum i se calculează doamnei ministru Carmen Dan. Nouă ni se calculează salariul la nivelul anului 2009. Dorim să se respecte legea, nu vrem altceva”, a declarat Elvis Măceșanu, președintele Sindicatului Polițiștilor Dolj.

Lunile următoare vor fi luni de foc pentru Guvernul României”

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor a afirmat că protestul demarat la Dolj va continua la nivel naţional.

Din păcate, în România, pentru sistemul de ordine şi siguranţă naţională lucrurile nu stau bine deloc. Au încercat să facă ceva, e adevărat s-au mărit salariile, dar sunt probleme vechi şi nerezolvate. Aici, la dumneavoastră, la Craiova, e doar începutul. În luna martie urmează acţiuni în toate judeţele ţării, inculsiv în faţa Guvernului. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că poliţiştii sunt în slujba cetăţenilor şi nu în slujba lor. Ei sunt vremelnic la conducere. Prin Legea 153, de salarizare, pentru tot sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, în loc să descurce lucrurile mai rău le-au încurcat. Astăzi poliţiştii cu studii superioare nu primesc sporuri de studii superioare, poliţiştii astăzi sunt raportaţi la valoarea sectorială a anului 2009. Aşa nu mai putem continua. Lunile următoare vor fi luni de foc pentru Guvernul României”, a precizat Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

Angajaţii din penitenciare cer şi deblocarea sporurilor, dar afirmă că ar avea nevoie şi de mai mulţi colegi.

Ne dorim respectarea grilei maxime, deblocarea sporurilor, toate fiind blocate la nivelul lunii decembrie 2018. De asemenea, voucherele de vacanță au fost plafonate la nivelul anului 2018. Au rămas la 1.450 de lei cu toate că salariul minim brut garantat a crescut, în 2019. Guvernul a înțeles să ne acorde 1.450 de lei și acolo a rămas. Referindu-ne la Administrația Penitenciarelor, anul trecut am avut peste un milion de ore suplimentare și ar fi nevoie de o organizare judicioasă a resursei umane pentru a încadra cel puțin două, trei mii de oameni pentru că la ora actuală abia ne descurcăm. La nivelul Penitenciarului Craiova avem un minus de aproximativ 100 de cadre. Pentru a nu ajunge la plata orelor suplimentare, practica este să le recuperăm, ceea ce afectează bunul mers al activității”, a declarat Florin Deloreanu, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, filiala Craiova.

Sindicaliştii de la Europol spun că se vor adresa şi instituţiilor europene, dacă doleanţele nu le vor fi luate în considerare.

În momentul de faţă suntem cel mai prost plătită categorie bugetară şi problemele de salarizare pe care noi le avem în momentul de faţă sunt ignorate cu vehemenţă de către Guvern. Şi în momentul de faţă poliţiştii sunt plătiţi după o formulă de calcul din 2009 care ne situează undeva la o valoare a salariului de funcţie, de bază, de 2.300 lei. Suntem puţin mai bine plătiţi decât un muncitor necalificat. În final vom ajunge şi la instiuţiile europene pentru că haosul legislativ existent în momentul de faţă în MAI ne împinge să cerem ajutor în afara ţării”, a afirmat Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni- Europol.

Liderii de sindicat au avut discuţii cu Prefectul de Dolj, transmiţându-i acestuia, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului în teritoriu, nemulţumirile pe care le au.

Politica