joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Omul ca un întreg. Despre medicina holistică şi terapeuţi

Într-o perioadă în care s-a descoperit că au avut „colegi” fără pregătire, unii dintre medici au întors armele, nu împotriva sistemului care a dat dreptul unora să practice medicina fără a avea o pregătire în acest sens, ci împotriva celor care practică medicina complementară. Ce e drept, şi aici sunt puţini care o fac legal. Foarte mulți dintre ei profesează doar pe baza unei diplome, fără a avea aviz de liberă practică.

Zilele trecute, colega noastră Oana Cătănoiu, cunoscută de cei mai mulţi pentru emisiunile de la Radio Horion, şi care practică medicina holistică a fost ţinta unor astfel de atacuri pe reţelele de socializare. Mulţi au jignit-o fără a încerca să înţeleagă ce face tânăra mai exact. Ea este terapeut avizat de Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară.
Tânăra spune că, într-adevăr, în România, mulți terapeuți au un statut incert, în sensul că diplomele de medicină alternativă dobândite în țara noastră nu sunt, de regulă, încadrate la studii superioare, exceptând acupunctura, care poate fi practicată doar de medici, sau masteratul în boli de nutriție.
Pentru cei care doresc să-și continue studiile în medicină complementară/alternativă, soluția este străinătatea, ne-a explicat Oana Cătănoiu. Costurile unui curs în afară sunt destul de mari. Pot porni de la 3.000 euro, până la 12.000, în funcție de gradul sau specializarea dorite și durează în jur de 3-4 ani. De aici, şi puţini oameni pregătiţi.
Singura autoritate în măsură să dea aviz de liberă pratică în medicina complementară este Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară. Însă sunt multe cabinete de medicină complementară ai căror „specialişti” au obţinut, de cele mai multe ori o diplomă de participare, nu de absolvire, nu de specializare, în urma unui curs de 2 ore sau de un weekend, organizat de un anume producător de suplimente alimentare.

Cum ştii dacă ai ajuns într-un cabinet avizat?
„În primul rând, un terapeut cu acte în regulă are diplomele afişate. Îi poţi cere informaţii legate de studiile lui sau îl poţi ruga să-ţi arate avizul de liberă practică.
În al doilea rând, un terapeut nu recomandă niciun produs până nu-ţi vede analizele de sânge, până nu-ţi află obiceiurile alimentare şi stilul de viaţă.
În al treilea rând, şi poate cel mai important, un terapeut nutriţionist, spre exemplu, nu-ţi bagă pe gât produse, de cele mai multe ori la preţuri piperate, care-ţi promit o slăbire rapidă, ci încearcă să transforme dieta, de comun acord cu pacientul, în funcţie de nevoile şi preferinţele acestuia, într-un stil de viaţă sănătos şi natural”, a declarat Oana Cătănoiu.
Oana Cătănoiu ne-a explicat şi ce înseamnă medicina holistică.
„Medicina holistică e o abordare nouă în țara noastră, cu toate că își are originea în înțelepciunea civilizațiilor străvechi din China și India. Atât de nouă, încât atunci când am deschis Centrul de Tratament Holistic, funcționarii de la Camera de Comerț m-au întrebat ce înseamnă acest cuvânt nemaipomenit, nemaiauzit – „holistic”. Holistic înseamnă „întreg”, „integral”, iar medicina holistică, numită și medicină naturopatică sau integrală, tratează omul ca pe un întreg, nu ca pe o sumă a organelor sale. Cu toate că e un principiu recunoscut și de medicina tradițională, deseori se prescriu medicamente/tratamente ce vizează un anumit organ, care odată administrate, ajung să afecteze și alte organe. Spre exemplu, cei care au migrene și li se recomandă zilnic un analgezic preventiv, ajung să aibă, în timp, probleme cu stomacul. Prin urmare, medicina holistică ține de medicina complementară, nu de cea convențională, iar cei care doresc să profeseze au nevoie de avizul OPMCA. Medicina holistică pornește de la principiul că tot ceea ce este viu beneficiază de forță energetică vitală, denumită Qi, iar bolile apar ca urmare a dezechilibrelor energetice. Pentru a restabili echilibrul energetic, medicina holistică apelează la metode de tratament naturale, energetice, lipsite de toxicitatea și efectele secundare pe care le au cele clasice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Terapeutul specializat în medicina holistică nu încearcă să contracareze efectul unei boli, ci să depisteze dezechilibrele care au dus la această stare și să stimuleze energia Qi, astfel încât să restabilească echilibrul în organism.
Practica medicinei holistice integrează terapii complementare și convenționale care previn și tratează bolile adresându-se factorilor care au contribuit la apariția acestora. Cel mai bun terapeut rămâne tot corpul uman, care este echipat să se vindece singur, dacă este menținut în condiții optime. Așadar, un pas important pe care trebuie să-l facem, pentru a avea o viață lungă și lipsită de boli, este prevenția lor și menținerea sănătății, iar pentru aceasta e nevoie ca planul fizic să fie corelat cu cel mental, emoțional și spiritual.
Rezultatele tratamentelor holistice nu vor apărea imediat, ci e nevoie de răbdare și de schimbarea stilului de viață pentru menținerea lor. Avantajul cel mai mare este că suntem feriți de efecte secundare”, a precizat Oana Cătănoiu.

Pentru moment, Oana Cătănoiu nu mai activează în domeniu, fiind dedicată familiei, însă le stă la dispoziție tuturor celor care doresc să știe cum pot practica în mod legal medicina complementară în țara noastră.

Politica