vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doliu în lumea modei: A murit Karl Lagerfeld

Creatorul de modă german Karl Lagerfeld, designerul principal al casei Chanel, a murit la vârsta de 85 de ani. Acesta a fost spitalizat de urgență luni seară, la Paris, și a murit marți dimineață.

Germanul Karl Lagerfeld este considerat unul dintre cei mai importanţi creatori de modă ai sfârşitului de secol al XX-lea. A colaborat cu mai multe case de modă, printre care Chanel, dar şi Fendi, unde a fost director de creaţie.

Zvonurile că Lagerfeld nu se simte bine au apărut în luna ianuarie a acestui an, după ce el a lipsit de la propriul show Chanel organizat în timpul Săptămânii modei de la Paris care are loc între 15 și 24 ianuarie. În locul lui, la finalul defilării a apărut directorul de studio Virginie Viard. Reprezentanţii casei Chanel au declarat pentru The Associated Press că Lagerfeld a rugat-o pe Viard să îl reprezinte pentru că „se simţea obosit”, dar nu au oferit alte detalii. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

A fost director de creaţie al casei Fendi din 1965 şi a colaborat ocazional cu brandurile de modă Chloe (1963 – 1978, 1992 – 1997), Jean Patou (1958 – 1963), H&M (2004), Hogan (2011) şi Macy’s (2011).

Din 1963 până în 1969, a lucrat la casa de modă italiană Tiziani, care a avut drept cliente în acea perioadă, printre altele, pe actriţele Elizabeth Taylor şi Gina Lollobrigida.

În 1964, Lagerfeld a devenit colaborator al casei de modă franceze Chloé, iar, în 1965, a început să lucreze şi pentru italienii de la Fendi.

Din anii 1970, Lagerfeld a creat ocazional şi costume pentru diverse spectacole de teatru, puse în scenă în instituţii prestigioase, precum Scala din Milano.

În anii 1980, Lagerfeld a integrat iniţialele lui Coco Chanel într-un tipar stilistic creat pentru casa Chanel, a cărui director de creaţie a devenit în 1983.

Designerul a creat costume pentru filmul „Callas Forever” (2002), pentru Madonna (turneul Re-Invention, 2004), Kylie Minogue şi a colaborat pentru o colecţie cu brandul H&M.

În calitate de fotograf, Lagerfeld a creat o serie de nuduri ale unor modele şi vedete, colaborând şi cu reviste precum Harper’s Bazaar şi Vogue.

În 2006, Lagerfeld a lansat o colecţie pentru bărbaţi şi femei sub brandul K Karl Lagerfeld.

Lagerfeld a fost şi o personalitate care a provocat diverse controverse. Astfel, în 1993, a făcut-o pe editorul şef al ediţiei americane Vogue, Anna Wintour, să plece de la prezentarea colecţiei sale din timpul Săptămânii Modei de la Milano, pentru că angajase ca model o actriţă de filme pentru adulţi, Moana Pozzi.

De asemenea, a folosit un vers din Coran într-o colecţie Chanel din 1994. Designerul şi-a prezentat scuzele publice, spunând că a găsit versul într-o carte şi că a crezut că este un poem de dragoste.

Deşi era un promotor al folosirii blănurilor în colecţiile de modă, Lagerfeld nu purta astfel de obiecte vestimentare şi nu prea consuma carne.

De asemenea, a declarat despre modelul Heidi Klum că este „prea grea şi are sânii prea mari” pentru un top-model, iar despre cântăreaţa Adele a spus că este „puţin cam prea grasă”. Totodată, despre sora ducesei Catherine de Cambridge, Pippa Middleton, a declarat că nu îi place chipul ei şi că ar trebui să îşi afişeze doar spatele.

Karl Lagerfeld a avut o relaţie de lungă durată cu o vedetă a vieţii mondene, Jacques de Bascher, din anii 1970 până în 1989, când acesta a murit.

Era proprietarul unei pisici birmaneze devenită şi ea celebră, Choupette, despre care a spus, în 2013, că ar lua-o de soţie dacă acest lucru ar fi legal.

 

Politica