joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dacă timpul ar fi avut răbdare… Marin Sorescu, 83 de ani!

Luna aceasta, dacă ar fi trăit, scriitorul total Marin Sorescu ar fi împlinit 83 de ani. Născut în februarie 1936, el a fost al cincilea dintre cei șase copii (patru băieți și două fete) ai unei familii de țărani din Bulzeștii Doljului. În privința datei de naștere, biografii au consemnate diverse zile: 19 februarie este data trecută mai în toate biografiile apărute pe când scriitorul era în viață; 28 februarie s-a menționat în diploma de maturitate, iar pe cea de doctor în filologie – 11 februarie. Fratele mijlociu al lui Marin Sorescu, prof.univ.dr. George Sorescu, a lămurit povestea cu data reală de naștere: „Am dat în anii trecuți un interviu în care am clarificat ezitările în privința datei de naștere a lui Marin Sorescu. Spuneam că ezitări au fost și la zilele de naștere ale lui Eminescu și Creangă. «Puțină mitologie nu strică», preciza G. Călinescu în studiul monografic dedicat marelui poet din Ipotești. Firește, nu avem în vedere o privire comparativă. Marin Sorescu este născut la 29 februarie 1936 în Bulzești. Știu de la mama că era născut într-o noapte de sâmbătă spre duminică. Au existat, într-adevăr, discuții în jurul datei de naștere a lui, mai ales că mulți oameni nu sunt obișnuiți cu anul bisect. În unele lucrări cu caracter biografic, a fost trecută ziua de naștere a lui Marin drept 19 februarie, dar această dată este eronată, deși era trecută și în buletinul de identitate. Cum spuneam mai sus, el este născut la 29 februarie. Ar fi împlinit anul acesta 83 de ani… Un destin nemilos a făcut ca la 8 decembrie 1996, la doar 60 de ani, să treacă Styxul”.
De altfel, și Marin Sorescu a lămurit confuziile în privința datei sale de naștere. Într-un autograf pe cartea sa Ușor cu pianul pe scări oferit regretatului Victor Crăciun (prieten, fost asistent universitar din perioada când Sorescu era student la Universitatea din Iași), Sorescu a adăugat un P.S. edificator: „precizare de istorie literară: data de naștere 19 februarie, în buletin; 29 februarie, de fapt”.

George Sorescu, laureat al Academiei pentru valorificarea manuscriselor lui Marin Sorescu
După decesul lui Marin Sorescu, fratele mijlociu al acestuia, George Sorescu – profesor universitar, poet şi critic literar, prozator și traducător – s-a implicat în recuperarea și publicarea manuscriselor lui Marin, cele care au mai fost găsite în casa din București a marelui scriitor dispărut. În perioada 1997-2018, George Sorescu a publicat și îngrijit 35 de volume (unele în colaborare)! De altfel, George Sorescu a fost distins cu Premiul „Marin Sorescu” al Academiei Române „pentru ecoul de durată al numelui, pentru păstrarea și folosirea la catedră a întregului instrumentar al poeziei, prozei și criticii soresciene”.
Din dialogul cu profesorul George Sorescu, am aflat că alte câteva cărți despre Marin Sorescu se află în diverse faze de pregătire pentru tipar în 2019 (în îngrijirea domniei sale, în colaborare cu scriitoarele Maria Ionică și Ada Stuparu). Este vorba de un volum despre „Sorescu în Suedia și Singapore” și alte trei de „Scrisori și documente”.

Iona, premieră la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu
Piesele de teatru ale marelui Marin Sorescu nu s-au mai jucat pe scenele teatrale din România de foarte mulți ani. Primul pas în readucerea la normalitate a acestei situații destul de bizare a fost făcut de Teatrul National „Marin Sorescu”: la finele anului 2016 s-a reluat spectacolul cu Iona în interpretarea și regia lui Ilie Gheorghe. Din nefericire, marele actor Ilie Gheorghe s-a îmbolnăvit și a decedat.
Recent însă, Iona s-a pus în scenă la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu (director: Marian Negrescu), premiera spectacolului având loc în această lună. Regia și scenografia sunt semnate de Eugen Titu, actor care este și interpretul principal al spectacolului.
Eugen Titu, originar din Bâlteni (Gorj), este absolvent al Facultății de Teatru din Cluj-Napoca, clasa profesor Sorana Coroamă-Stanca, promoția 1994. În același an a fost angajat la Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, iar din anul 2003 a fost angajat și la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fără „Zilele Marin Sorescu” și în 2019
Manifestare de anvergură, „Zilele Marin Sorescu” nu s-au mai desfășurat în Craiova de ceva vreme, ultima manifestare de acest gen fiind în 2014 în organizarea Casei de Cultură „Traian Demetrescu” (eveniment mutat de Fundația „Marin Sorescu” în luna august). În 2015 nu s-au ținut Zilele Sorescu dintr-o lipsă de comunicare între primărie și fundație (președintele fundației „Marin Sorescu” pe atunci era Sorina Sorescu, decedată în 4 ianuarie 2016). Din păcate pentru iubitorii lui Marin Sorescu, nici în anii următori – 2016, 2017, 2018 – nu s-au mai desfășurat manifestări omagiale Sorescu de anvergură, ci evenimente fără rezonanță și de amploarea tradiționalelor Zile Sorescu (Liceul de Arte „Marin Sorescu”, Teatrul Național, Biblioteca „Aman”). În schimb, s-au organizat în București la Academia Română și la Muzeul Literaturii Române.
Despre acest subiect, președintele actual al Fundației „Marin Sorescu”, scriitorul Radu Sorescu, a declarat: „Începând de anul trecut, Zilele Marin Sorescu se desfășoară doar în București. Fundația noastră este însă deschisă oricăror propuneri și sugestii pentru manifestări privind omagierea lui Marin Sorescu. Ar fi o singură condiție: proiectul acestor manifestări soresciene să fie avizat și de conducerea fundației, iar bugetul să fie asigurat de organizatori. Altfel, înțeleg că Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova are luna asta în plan o manifestare inedită privind omagierea lui Marin Sorescu / un spectacol după piesa „Pluta Meduzei”, plus alte proiecte. Totodată, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu a avut loc premiera piesei Iona. Felicitări celor două colective teatrale oltenești!”.

Sursa foto: arhiva prof.univ.dr George Sorescu

Politica