vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avocaţii din oficiu vor primi mai mulţi bani

Onorariile avocaţilor din oficiu vor fi majorate cu 141,02%, în urma demersurilor făcute de 14 Barouri din ţară, între care şi Baroul Dolj. Joi, a fost semnat un protocol tripartit în acest sens, între Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public  – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Avocaţii din cele 14 barouri demaraseră un protest pentru a cere majorarea onorariilor. Reprezentanţii Baroului Dolj au informat că nivelul actual al onorariilor a fost stabilit în 2015. De exemplu, valoarea onorariului pentru asistența judiciară a unui suspect sau inculpat este de 260 lei, pentru asistența extrajudiciară acordată victimei violenței în familie, 130 lei, pentru asistarea sau reprezentarea persoanei vătămate, 195 lei etc.

Acele sume, pe care noi le considerăm derizorii pentru avocaţii care sunt înscrişi în Serviciul de Asistență Judiciară, trebuie să fie mărite. De ani şi ani de zile am încercat acest lucru. Credem noi, toţi avocaţii din ţară, că merită un astfel de demers, că trebuie să sprijinim colegii care, de ani de zile, încearcă să ofere consultanţă, asistenţă, reprezentare, în cadrul obligaţiilor ce le revin ca membri ai Serviciului de Asistență Judiciară, însă este inadmisibil să primească sume derizorii, mai ales în contextul în care salariile altor angajaţi s-au majorat, inclusiv salariul minim pe economie. Menținerea unor onorarii derizorii afectează dreptul constituțional la apărare al cetățenilor, de a fi asistați și reprezentați în fața instanțelor de judecată și organelor de urmărire penală, fiind totodată îngreunată și activitatea normală a avocaților, în condițiile în care astfel de litigii presupun un volum mare de timp, dar și acoperirea unor cheltuieli curente”, declara, înainte de negocieri, decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Bernd Săuleanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avocaţii au declanşat protestul cu banderole albe la braţ luni, iar joi, UNBR a anunţat semnarea protocolului tripartit „privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală”.

Prin acest protocol s-a decis ca remunerațiile cuvenite avocaților în activități desfășurate în cadrul asistenței judiciare să fie majorate cu 141,02%.

Au fost stipulate şi alte aspecte.

S-a precizat expres că activitățile avocaților desfășurate potrivit art. 3 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 51/1995, republicată sunt remunerate potrivit Protocolului în ipoteza în care legea prevede avansarea remunerației de către stat. Onorariile prevăzute în Protocol sunt minimale, nu pot fi reduse, iar majorarea onorariilor ”poate fi efectuată până la dublul limitei minime”, în raport de volumul de muncă efectiv sau de complexitatea prestației. S-a extins tipologia prestațiilor avocațiale vizate de Protocol, în raport de propunerile barourilor înregistrate la UNBR până la 21 martie 2017, iar enumerarea acestora nu este exhaustivă. S-a precizat expres ca delegația apărătorului desemnat din oficiu încetează la prezentarea unui avocat ales potrivit art. 91 alin. (4) din Codul de procedură penală, precum și obligația remunerării activității avocatului desemnat din oficiu desfășurate până la încetarea de drept a delegației acestuia, în raport de criterii precis stabilite. S-a reglementat expres o procedură convenită pentru aplicarea corectă a prevederilor art. 84 alin. (2) din Legea nr. 51/1995, republicată”, conform UNBR.

Politica