miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Despăgubiri de peste 4,3 milioane lei pentru expropriaţii de pe traseul Isvarna II

Consilierii judeţeni ai Doljului au aprobat, marţi, în şedinţă de îndată, declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată de pe traseul firului II de aducţiune a apei Isvarna – Craiova. Valoarea despăgubirilor se ridică la peste 4,3 milioane lei, fiind vorba de o suprafaţă de peste 2 milioane metri pătraţi de pe teritoriul Doljului şi Gorjului, conform documentelor prezentate în şedinţa Consiliului Judeţean.

„Exproprierea culoarului conductei de apă, respectiv aducţiunea de la Izvarna, al doilea fir. Colegii noştri de la Gorj nu au dorit să se implice în această acţiune şi ne-au dat nouă prerogativele de a acţiona. De asemenea noi suntem cei care va trebui să punem banii şi va exista o justă despăgubire pentru oamenii care sunt deţinătorii acestor terenuri. Nu este o acţiune uşoară pentru că este vorba despre mii de oameni care vor trebui expropriaţi şi nu toţi sunt în ţară. Ne îndreptăm cu paşi hotărâţi către proiectul de 434 milioane euro, cel mai mare proiect din sud-estul Europei”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Conform unui raport, pentru realizarea lucrărilor de investiţii de la firul II Isvarna este necesară exproprierea unei suprafeţe de 690.102 mp pe teritoiul Doljului şi 1.478.963 mp pe teritoriul Gorjului. Valoarea despăgubirilor a fost calculată la 4.313.015 lei.

Sursa Izvarna constituie varianta de asigurare a deficitului de apă pentru municipiul Craiova și alte localități din județele Dolj și Gorj, cea mai bună din punct de vedere cantitativ, calitativ și economic, spun reprezentanții Consiliului Județean Dolj. Pentru transportul apei se prevede realizarea unei conducte de aducțiune, în lungime de 123,8 kilometri, care va prelua apa de la Stația de captare Izvarna și o va transporta la rezvoarele de înmagazinare din Craiova, conducta urmând a fi dimensionată pentru a transporta un debit de aproximativ 900 litri/secundă.
Prin proiectul pentru care urmează a fi accesate fonduri europene ar urma să fie reabilitat firul II de aducțiune Izvarna – Craiova, în lungime de 27,4 kilometri și se prevede și extinderea, pe teritoriul Doljului și Gorjului, a conductei cu 96,4 kilometri.
Traseul aducțiunii traversează 9 localități din Gorj: Tismana, Godinești, Calnic, Telești, Rovinari, Bâlteni, Plopșoru, Brănești și Țânțăreni, iar în Dolj, 7: Filiași, Brădești, Coțofenii din Față, Almăj, Ișalnița, Șimnicu de Sus și Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Realizarea firului II de aducțiune Izvarna – Craiova este cuprinsă în Master planul de apă și canalizare al județului Dolj, iar proiectul este implementat de Compania de Apă Oltenia.

Politica