vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Persoanele cu dizabilităţi şi-au cerut drepturile în stradă

Zeci de oameni, persoane cu dizabilități şi aparţinători ai acestora, au protestat, vineri, în Craiova, dar şi în alte oraşe din ţară, faţă de proiectul de buget care prevede ca autoritățile locale să susțină integral finanțarea asistenței sociale. Ei au cerut, între altele, înființarea Fondului pentru Dizabilitate.

Protestatarii au cerut ca toate cheltuielile de asistenţă socială şi protecţie specială a copilului, respectiv salarii şi indemnizaţiile asistenţilor personali, cheltuielile pentru serviciile destinate copiilor din orfelinate şi adulţilor cu dizabilităţi, să fie asigurate de la bugetul central, aşa cum prevede legea. Executivul intenţiona să treacă o parte din cheltuielile cu asistenţa socială în sarcina autorităţilor locale.

„Până acum, salariile erau plătite de la bugetul central. Actuala guvernare a promis că nu va modifica nimic, dar, în proiect, nu mai sunt alocate fonduri, totul căzând în sarcina primăriilor. Dacă în oraşele mari s-ar putea găsi bani, nu acelaşi lucru se va întâmpla în mediul rural. A mai fost o situaţie similară în urmă cu zece ani, şi , atunci, nu s-au plătit. Şi acum, cu bugetare centrală, sunt zeci de procese cu primăriile, deoarece acestea nu au achitat salariile şi indemnizaţiile. Sunt persoane care au lăsat serviciul, mult mai bine plătit, ca să stea acasă cu copilul, pentru un salariu lunar de 1.200 de lei. Sunt medicamentaţii care costă foarte mult. Astăzi, la Bucureşti, sunt 30 de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi, din județul nostru, care se alătură altora din toată ţara, pentru a-şi spune păsurile. Dacă nu se rezolvă, ne asumăm responsabilitatea civică de a întreprinde toate demersurile legale necesare pentru respectarea demnităţii noastre şi a copiilor noştri”, a spus Anemarie Vlăsceanu, mama unui copil cu dizabilităţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Părinții au mai cerut înființarea Fondului pentru Dizabilitate, cu destinație fixă pentru programe de tranziție și protecția specială a copilului și adulților cu dizabilități din instituțiile rezidențiale.

Politica