joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Guvernatorul BNR răspunde atacurilor lui Vâlcov

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu răspunde atacurilor din partea PSD şi ale lui Darius Vâlcov, consilierul premierului, şi spune că acesta nu poate vorbi în numele BNR, scrie Mediafax.

Domnul consilier Vâlcov nu poate vorbi în numele BNR. Nici nu ştiu în numele cui vorbeşte. Eu am semnat în cursul acestei dimineţi proiectul declaraţiei pentru drumul de parcurs de România spre zona euro. Acolo nu este niciun damf de Vâlcov”.

Mugur Isărescu afirmă că neștiința și iresponsabilitatea lui Darius Vâlcov sunt cauzele care provoacă tensiuni în societate: „Dacă faci o discuție că avem rata de politică monetară este de 2,5%, în condițiile în care și în SUA este la fel și încurci lucrurile și cifrele, sigur, publicul se emoționează. Deocamdată, lucrurile stau bine în România, dar asta nu înseamnă să tot zgâlțâim vaporul acesta. Avem anticipații stabile și vrem să le zgâlțâim. Să nu ne batem joc de inflație. S-a coborât cu o dobândă de 2,5%. În toamna acestui an a persistat la adresa mea o întrebare: cum de ați reușit. S-au folosit mai multe instrumente și constatăm că nu le place încrederea în Banca Națională.”

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, acesta a declarat că pare bizar că am asistat, la finalul anului trecut, la un atac jalnic asupra BNR, în condiţiile în care instituţia şi-a îndeplinit ţinta, respectiv rata anuală a inflaţiei, a fost, la finalul anului, de 3,27%. Ţinta BNR este de 2,5%, plus/minus 1%.

În plus, în ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb, Guvernatorul BNR a arătat că, anul trecut, cursul de schimb a variat mai mult în Ungaria şi Polonia decât în România.

BNR a fost criticată, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR şi de cursul valutar. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este “trucat” printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Mugur Isărescu şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat. 

 

 

Politica