joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doru Radu, pompierul SMURD Olt cu peste 3.000 de intervenţii

În contextul aniversării Zilei europene a numărului unic de urgență 112, în data de 11 februarie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt se alătură campaniei europene #HumansOf112, prin care se urmărește popularizarea numărului 112 la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

În cadrul proiectului #HumansOf112, stăm de vorbă astăzi cu Plutonier major RADU Dumitru-Doru, din cadrul Detașamentului Slatina, pompierul SMURD care a luat parte la cele mai multe intervenții, de la operaționalizarea SMURD Olt și până în prezent.

De când lucrezi în cadrul SMURD Olt și cum ai ales acest domeniu al medicinei de urgență?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucrez în cadrul SMURD Slatina de la operaționalizarea serviciului la nivelul ISU Olt, respectiv din data de 28 februarie 2009. În anul 2008 am absolvit cursul de „Prim ajutor calificat și descarcerare” organizat de ISU Galați și am fost atras de acest domeniu chiar dacă era un domeniu nou pentru mine.

Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare se bazează pe modele? Ai avut un model, o persoană care te-ai inspirat sau ai inspirat pe cineva să aleagă acest domeniu?

În orice domeniu există modele și la rândul meu am încercat să învăț cât mai multe lucuri de la oamenii cu experință. Imediat după operaționalizarea SMURD Olt, am fost sprijiniți de paramedici din cadrul ISU Mureș și acest lucru ne-a ajutat să depășim emoțiile primelor misiuni. Fratele meu, pompier în cadrul Detașamentului Slatina, a ales și el să facă parte din echipa SMURD Olt și consider că decizia lui a fost influențată într-o mare măsură de faptul că eu lucram deja în acest doemniu. Deci există modele și oameni care inspiră și în acest domeniu!

Ce te motivează să oferi permanent ajutor semenilor?

Cea mai mare satisfacție o simțim atunci când reușim să salvăm, este crezul nostru și lucrul care ne motivează la fiecare intervenție.

Ce provocări ai întâlnit în activitatea desfășurată?

Meseria de pompier este în sine o provocare, iar timpul este cel mai mare dușman al nostru. Avem nevoie de o pregătire teoretică și practică foarte riguroasă și de un psihic foarte bun. În lupta pentru viață fiecare secundă și fiecare manevră contează.

Este o activitate dificilă? Faptul că viața semenilor depinde în mare măsură de modul în care tu și colegii tăi acționați reprezintă o presiune sau vă ajută să acționați cât mai rapid și mai corect?

Orice activitate sau meserie are un anumit grad de dificultate, dar faptul că viața semenilor depinde de tine face această meserie să devină una nobilă. Presiunea există permanent, nu știm niciodată ce se poate întâmpla la intervenție, dar după atâtea mii de intervenții reușim să folosim presiunea în sens pozitiv.

Care este atitudinea familiei tale față de această meserie?

Chiar dacă au fost momente importante în care familia nu s-a putut bucura de prezența mea, am simțit în fiecare moment sprijinul soției și copilului. Cel mic și-ar dori să petrecem mai mult timp împreună, să ne jucăm mai mult, dar începe să înțeleagă și faptul că meseria de pompier implică anumite sacrificii. Chiar dacă avem o tură mai grea, atunci când ajung la familie uit de tot și mă încarc de energie pentru misiunile viitoare.

Care este povestea care te-a impresionat și pe care ai dori să ne-o împărtășești?

Fiecare intervenție are povestea ei, dar astăzi aș vrea să vă împărtășesc o misiune pe care am desfășurat-o anul trecut și care mi-a rămas în minte și în suflet…În data de 08 septembrie 2018, am primit solicitare pentru o persoană inconștientă, în municipiul Slatina, zona Colegiului „Ion Minulescu”. La fața locului am găsit un bărbat, în stop cardio-respirator, manevrele de resuscitare fiind începute de două persoane cu pregătire medicală și de un coleg de-al nostru aflat în timpul liber. Împreună cu colegii de pe echipaj am preluat pacientul și am continuat manevrele de resuscitare. În scurt timp pacientul a început să respire, ulterior devenin conștient. În momentul predării pacinetului la UPU Slatina acesta era conștient și cooperant, a stat de vorbă cu noi și ne-a mulțumit pentru modul în care am intervenit. Este satisfacția supremă în meseria noastră.

Doru este pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt din anul 2006 și în toată această perioadă a participat la mii de misiuni de salvare. Ca pompier SMURD are peste 3100 de intervenții, fiind paramedicul din cadrul SMURD Olt care a participat la cele mai multe misiuni de salvare.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt

Politica