vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Cadoul de Crăciun”, premiat la Festivalul internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand

Filmul „Cadoul de Crăciun” al regizorului român Bogdan Mureşanu a câştigat sâmbătă seara marele premiu al competiţiei internaţionale a celei de-a 41-a ediţii a Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (centrul Franţei).

Pelicula pune în scenă un tată de familie care realizează faptul că fiul său a scris, într-o scrisoare către Moş Crăciun, că tatăl său dorea moartea lui Ceauşescu.

Juriul, format, printre alții, de regizorii Steve Hawley (Marea Britanie), Caroline Monnet (Canada) sau Nadav Lapid (Israel), a ales drept câştigător acest film de 20 de minute a cărui acţiune se derulează timp de câteva zile după o represiune sângeroasă întreprinsă de regimul fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu în Timişoara.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Premiul special al juriului internaţional a fost acordat filmului grec ”Leoforos Patision”, regizat de Thanasis Neofotistos, în care o actriţă încearcă să împace meseria şi rolul său de mamă, la telefon, în timp ce merge la o audiţie importantă.

Marele premiu, la categoria naţională a fost câştigat pentru a doua oară de un film de animaţie, o coproducţie belgiano-francezo-olandeză. ”Ce Magnifique Gâteau!” (Acest tort frumos!) spune povestea a cinci personaje din Africa colonială la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Marele premiu al competiţiei Labo a fost câştigat de documentarul experimental francez ”Last Year When the Train Passed by” (Anul trecut când a trecut trenul), semnat de Pang-Chuan Huang, care câştigă acest premiu pentru al doilea an consecutiv.

Dintre cele 9.300 de filme primite anul acesta, 163 au fost în competiţie pentru acest festival organizat în perioada 1 – 9 februarie.

Anul viitor festivalul va avea loc între 31 ianuarie şi 8 februarie.

Politica