sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Reabilitarea Conacului Neamţu continuă în această primăvară

Fundaţia Pro Patrimonio a anunţat planurile de reabilitare, pentru acest an, a Conacului Neamţu din satul Olari al comunei Pîrşcoveni.

În 2019, în perioada aprilie – octombrie, vor fi reparate jgheaburile pluviale și tencuielile de exterior din var.

„Bugetul estimat pentru acest lucru este de 15.000 de euro (materiale, meșteșugari, transport, coordonator)”, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Pro Patrimonio.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, în perioada 15 – 21 iulie 2019, va fi organizată o nouă Vacanţă de Lucru cu tema „Vopsele tradiționale de var”.

Exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia, Conacul Neamţu din Olari are acum o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935, concepută de arhitectul Constantin Iotzu, urmaș al lui Ion Mincu, şi reprezentant de seamă al stilului neoromânesc în arhitectură (forma regională a stilului internaţional Art Nouveau). Intervențiile arhitectului s-au desfăşurat în jurul unui corp central – o volumetrie caracteristică construcţiilor cunoscute sub numele de culă (reşedinţă sau conac fortificat specific zonei din sudul Carpaţilor), adăugându-se elemente de tip foişor (volume specifice arhitecturii vernaculare cu influenţe din arhitectura tradiţională religioasă).

În anul 2016 conacul, aflat în stare de degradare avansată, a fost donat Fundaţiei Pro Patrimonio de către proprietar. A urmat o etapă de igienizare şi conservare parţială.

 

Politica