joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Miercurea Alarmelor”. Cod roşu de vreme rea

Exerciţiul „Miercurea Alarmelor” continuă şi în acest an, desfăşurându-se în prima zi de miercuri a fiecărei luni. Astfel că, miercuri, în Mehedinţi s-a auzit semnalul „ALARMĂ LA DEZASTRE” compus din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, care are rolul de a preveni populaţia civilă asupra apariţiei unui pericol, transmit reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Drobeta”.

„Scenariul desfăşurat astăzi a vizat manifestarea unor fenomene meteorologice periculoase imediate, fiind instituit CODUL ROŞU de ninsori şi precipitaţii mixte, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi depuneri de polei.

Într-o situaţie reală, cetăţenii trebuie să întrerupă orice activităţi desfăşurate în aer liber şi să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care să le asigure protecţia. Totodată, să aibă la îndemână o trusă de prim ajutor, o lanternă, în cazul în care se întrerupe furnizarea energiei electrice, dar și un aparat de radio pentru a asculta indicaţiile autorităţilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate”, transmit reprezentanţii ISU Mehedinţi.

Aceştia reamintesc că: „înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate”.

Autorităţile publice locale şi operatorilor economici sursă de risc sunt responsabili de menţinerea în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare. Reprezentanţii I.S.U. derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren.

Exerciţiul „Miercurea Alarmelor” are drept scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, verificarea funcţionării sistemului de alarmare şi, nu în ultimul rând, de pregătire a populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.

Politica