vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Teodorovici şi Isărescu discută despre taxa pentru bănci

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, se vor întâlni pentru prima dată în acest an pentru a discuta despre taxa pe activele financiare ale băncilor care a fost introdusă de la începul acestui an, informează Mediafax.

Această taxă variază între 0,1% şi 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale a indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, fiind calculat de Reuters şi afişat de BNR. Acesta a început să crească accelerat din septembrie 2017, pe fondul accelerării inflaţiei şi a lipsei de lichiditate din piaţă. Astfel, la 3 luni, cel care este folosit la calcularea celor mai multe credite, de la sub 1%, în august 2017 a ajuns la 3,4% în cursul anului trecut, iar în prezent este în jur de 3%.
Teodorovici a precizat, marţi, în cadrul unor declaraţii de presă, că şi-ar fi dorit să fie o şedinţă ordinară, fiind prima şedinţă a CNSM din acest an, iar Finanţelor vor mai propune şi alte subiecte, pe ordinea de zi.

Politica