sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ce au primit minerii de la conducerea CEO

Ministrul Energiei a fost, joi, la Târgu Jiu pentru a participa la negocierile dintre mineri şi conducerea Complexului Energetic Oltenia. La discuţii s-au înţeles ca oamenii să beneficieze de o majorare salarială netă de 1000 lei. În documentul redactat, însă, s-a acordat o majorare de 1000 lei brut, minerii fiind, în continuare, nemulţumiţi.

Între timp, premierul Viorica Dăncilă a dispus un control la Complexul Energetic Oltenia pentru a verifica respectarea prevederilor legale privind regulile de guvernanţă corporativă, modului de stabilire şi acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societăţii, anunţă Guvernul.

Premierul Viorica Dăncilă a reproşat joi întârzierea cu care a fost informată legat de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia, spunând că aşteaptă o analiză şi nimeni nu se poate juca cu independenţa energetică a ţării: „Mi s-a adus la cunoştinţă ieri cu nepermisă şi suspectă întârziere situaţia de la Complexul Energetic Oltenia. Am analizat ce măsuri pot fi luate. Ne preocupă situaţia de la complex şi funcţionarea sistemului energetic. Am dispus următoarele măsuri: să fie prezentată de urgentă situaţie a stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut. O analiză detaliată a situaţiei minerilor, a veniturilor şi a condiţiilor de lucru. (…) Am solicitat în această dimineaţă tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de această situaţie extrem de gravă şi verificarea celor apărute în spaţiul public privind achiziţiile de energie la preţuri mari (…) Nimeni, absolut nimeni nu se poate juca cu independenţa energetică a ţării”, a spus Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern de joi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul Energiei Anton Anton şi seretarul de stat Doru Vişan s-au întâlnit, joi, la sediul Prefecturii din Târgu Jiu cu minerii grevişti de la Complexul Energetic Oltenia.

Oamenii au cerut o majorare salarială de 1000 lei net. Ce s-a obţinut însă, este 1000 lei brut.

Ca urmare a discutiilor din data de 17.01.2019, dintre conducerea Ministerului Energiei, conducerea Societătii Complexul Energetic Oltenia S.A si reprezentantii legali ai sindicatelor, în conditiile reluării imediate a activitătii, au fost stabilite următoarele :

In limita prevederilor bugetare, se va acorda un spor de productie, astfel pentru personalul muncitor din activitatea de productie, mentenanta si transport cărbune, etc va fi acordată o suma de 1000 lei brut, respectiv 585 lei net; pentru conducători formatie de lucru din activitatea de productie, mentenanta si transport cărbune, etc va fi acordata o suma de 700 lei brut, respectiv 409 lei net; pentru personalul de conducere din activitatea de productie, mentenantă si transport cărbune, etc va fi acordata o suma de 500 lei brut, respectiv 292 lei net; pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenantă, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere.

De asemenea, vor fi acordate vouchere de vacantă, pentru toti salariatii, în sumă de 1450 lei, incepand cu data de 01.05.2019.

Prima pentru sărbătorile pascale se va acorda in aceleasi conditii ca si primele pentru Ziua Meseriei, reprezentând un câstig net de cel putin 330 lei.

Administratia se angajează să nu initieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sanctiuni fată de salariatii participanti la grevă, în conditiile recuperării timpului de lucru.

Ministerul Energiei garantează cele mai sus stabilite si va întreprinde demersuri pentru promovarea actelor legislative necesare aducerii la îndeplinire a angajamentelor asumate de administratie”, se arată într-un document publicat pe site-ul Complexului Energetic Oltenia.

După discuţii, ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat: “În urma discuţiilor au rezultat nişte soluţii şi eu garantez că se vor întâmpla. Nu există un dubiu şi sindicatele au apreciat acest lucru. Au avut acum câteva zile au avut temeri că una discutăm şi apoi nu se vor realiza. Totul se va întâmpla în condiţiile în care se va relua munca în cariere. Ştiu că oamenii sunt nemulţumiţi. Am reuşit şi am discutat astăzi, am asistat la discuţii, nu am intervenit, dar am asistat la aceste discuţii şi cred că soluţiile sunt avatajoase şi nu desfiinţează compania. Dacă nu reuşim să relumăm azi activitatea, mi-e tare greu să spun ce se va întâmpla”, a spus ministrul Anton Anton.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a afirmat, la rândul său: În toată această perioadă, Complexul Energetic Oltenia şi-a îndeplinit această obligaţie, a funcţionat şi a asigurat energia pe care o avea contractată. Oprirea blocului de la Rovinari a fost înlocuită tot în cadrul Complexului Energetic Oltenia cu alt grup de la Işalniţa. Oprirea celui de-al doilea grup de la Rovinari , dată de stocurile de cărbune, este compensată de pornirea unui bloc la Turceni. Dacă nu se începe lucrul, această companie are o mare problemă şi asta înseamnă conştientizarea de la domnul Boza, până la ultimul angajat, de la mine, de fapt, până la ultimul angajat. Că avem o problemă, şi ca atare, normalitatea înseamnă să începem lucrul. La această dată, Sistemul Energetic funcţionează fără nicio abatere”, a spus Vişan.

Protocolul semnat de liderii de sindicat şi conducerea companiei a fost prezentat minerilor. Conform gorjeanul.ro, la presiunea șefului unității miniere, Ion Mogoș, peste 100 de salariați de la Roșia, de la schimbul al doilea, au coborât în carieră. Acesta le-ar fi spus că dacă nu vor respecta protocolul de azi vor fi trecuți nemotivați la locul de muncă. Minerii de la Roșia au spus că dacă sunt mințiți revin în grevă, întorcându-se în sala de apel, mai scrie gorjeanul.ro.

Sursa citată mai arată că, reacțiile minerilor de la Lupoaia, Pinoasa, Tismana 1 și 2 și Lupoaia au fost de continuare a grevei.

Până la închiderea ediţiei, minerii de la aceste cariere nu reluaseră lucrul.

Politica