miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dr. Silviu Paul Trașcă, specialist cardiologie intervențională: „Am întâlnit cazuri de infarct miocardic la tineri de 20 de ani”

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate din România. În Dolj sunt peste 100.000 de persoane care suferă de afecțiuni cardiace, potrivit Direcției Publice de Sănătate. Am vorbit cu Dr. Trașcă Silviu Paul, medic primar cardiolog, competență cardiologie intervențională, despre afecțiuni ale inimii întâlnite la craioveni. Medicul lucrează la Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, investiție de 9,5 milioane de euro făcută de Consiliul Județean, inaugurată în primăvara anului trecut.

Reporter: Care sunt cele mai grave afecțiuni ale inimii întâlnite la craioveni ?
Dr. Silviu Trașcă: Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces (60-62%) atât în România, cât și la nivel global. Se estimează că în România există aproximativ 7,5 milioane de persoane care suferă de boli cardiovasculare. În ceea ce privește afecțiunile cardiace ale craiovenilor și din zona Olteniei, nu există diferențe semnificative față de alte zone din țară, cele mai frecvente și mai grave fiind reprezentate de hipertensiunea arterială, boală cardiacă ischemică – cu principal component infarctul miocardic acut, afecțiuni ale valvelor și insuficiența cardiacă.

Reporter: La ce vârstă pot apărea astfel de probleme?
Dr. Silviu Trașcă: Clasic, bolile cardiace reprezentau apanajul persoanelor vârstnice, dar în prezent sunt frecvent întâlnite și la persoane de vârstă medie sau chiar și la oameni tineri. Cauzele care au dus la creșterea incidenței și mortalității bolilor de inimă sunt reprezentate în primul rând de stilul de viață inadecvat: fumat, sedentarism, alimentație nesănătoasă, toți acești factori favorizând apariția obezității, hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat și dislipidemiei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reporter: Afecțiunile cardiace afectează, în egală măsură, bărbații și femeile? Dar tinerii?
Dr. Silviu Trașcă: Bolile cardiovasculare sunt mai puțin întâlnite la femei până la o anumită vârstă, 55-60 ani, după aceea pe fondul creșterii incidenței factorilor de risc (hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate), balanța se echilibrează oarecum și chiar dacă incidența infarctului miocardic acut este mai mică la femei, comparativ cu bărbații, mortalitatea prin boala cardiacă este pe primul loc atât la femei, cât și la bărbați. Așa cum spuneam și mai devreme, pe fondul modului de viață incorect și creșterii factorilor de risc cardiovascular, bolile de inimă și implicit infarctul miocardic acut apar la persoane din ce în ce mai tinere.

Reporter: Din punct de vedere medical, cum se acționează pentru un pacient cu un infarct miocardic?
Dr. Silviu Trașcă: Infarctul miocardic acut reprezintă o urgență, după o serie de investigații care trebuie făcute cât mai rapid (electrocardiogramă, analize de laborator, ecografie cardiacă), și după administrarea unui tratament medicamentos în regim de urgență, pacientul cu infarct trebuie să fie supus unei angiografii coronariene (coronarografie), o procedură invazivă prin care se vizualizează vasele care alimentează mușchiul inimii (arterele coronare). În funcție de rezultatul coronarografiei, se recurge la procedura de revascularizare, cel mai frecvent dilatare și implantare de stent sau la cei cu leziuni coronariene severe, intervenție chirurgicală deschisă prin by-pass aortocoronarian. Apoi pacientul trebuie să urmeze tratament medicamentos toată viața precum și controale cardiologice periodice.

Reporter: Cum recunoaștem un infarct miocardic?
Dr. Silviu Trașcă: Ca și simptomatologie, cel mai frecvent apare durerea toracică de intensitate medie-crescută, caracteristica fiind de apăsare, arsură, constricție, cu iradiere la baza gâtului, în spate, pe membrele superioare. Există o categorie de bolnavi la care poate să nu apară durere (vârstnici, diabetici), simptomatologia fiind reprezentată de respirație dificilă, stare de slăbiciune, etc.

Reporter: Se schimbă viața unui om după ce a suferit un infarct miocardic?
Dr. Silviu Trașcă: Da, cred că se poate spune că se schimbă viața unui om care a suferit un infarct miocardic. În primul rând, bolnavul trebuie să urmeze tratament medicamentos toată viața, trebuie să facă controale cardiologice periodice, este obligatorie renunțarea la fumat, dieta trebuie să fie săracă în grăsimi animale, dulciuri concentrate, trebuie redus consumul de sare, alimentația trebuie să fie bogată în legume, fructe, cereale integrale și pește. De asemenea, este important ca tensiunea arterială, valorile glicemiei, colesterolului să fie mentinuțe în parametri optimi. Nu în ultimul rând este foarte benefică activitatea fizică, fiind recomandate 30 minute implicând efort fizic moderat, cel puțin 5 zile pe săptămână.

Reporter: Vin craiovenii târziu la medic?
Dr. Silviu Trașcă: Da, din păcate avem în fiecare zi pacienți care se prezintă tardiv la medic/spital atât cei cu afecțiuni acute – infarct miocardic acut, când se „pierde” perioada de revascularizare în regim de urgență, cât și cei cu afecțiuni cronice care vin în stadii foarte avansate ale bolii. Este foarte importantă prezentarea în stadiu incipient al unei afecțiuni, când rezultatele tratamentului sunt mult mai bune. De asemenea, trebuie pus mult mai mult accentul pe prevenție, cu ameliorarea și controlul factorilor de risc (menținerea unei greutăți corporale optime, activitate fizică regulată, alimentație echilibrată, etc), acest lucru implicând și scăderea semnificativă a costurilor de îngrijire.

Reporter: Ați întâlnit cazuri deosebite până acum?
Dr. Silviu Trașcă: Da, am întâlnit și cazuri mai deosebite dacă se poate spune așa, cazuri de infarct miocardic la tineri de 20-30 de ani, boli cardiace mai rare cu substrat genetic, precum și diverse anomalii congenitale.

Reporter: Clinica de Cardiologie este „pregătită” să îngrijească pacienții craioveni cu astfel de afecțiuni?
Dr. Silviu Trașcă: Eu cred că este pregătită să îngrijească pacienți cu o gamă largă de patologie cardiacă, chiar dacă mai sunt lucruri de făcut din punct de vedere organizatoric și al dotării cu aparatură medicală.

Politica