joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

80 de persoane, salvate din flăcări de pompierii doljeni

Pompierii doljeni au salvat, anul trecut, din incendii 80 de persoane, între care 21 de copii. Din păcate, incendiile produse în 2018 în judeţ au făcut victime. 7 persoane au decedat, iar alte 5 au fost rănite.

Situaţia a fost prezentată în cadrul bilanţului activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia” al judeţului Dolj.

Incendiile produse în acest an în zona de competenţă a inspectoratului au fost generate în principal de focul deschis (60%), instalaţii electrice defecte (14%), coș, burlan de fum defect sau necurățat (7%), acțiuni intenționate (3%) și 16 % alte cauze, se arată în documentul menţionat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit ISU Dolj, anul trecut, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost primite 33.747 apeluri, ceea ce reprezintă o medie de 92,45 apeluri/zi.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj a gestionat 10.859 acţiuni de intervenţie şi răspuns la solicitările cetăţenilor, în medie 30 pe zi. Pe tipuri, urgenţele se prezintă astfel: 484 incendii, 46 intervenţii pentru asistenţa persoanelor, 114 intervenţii pentru protecţia comunităților, 334 alte situații de urgență (inundații, misiuni pirotehnice, fenomene meteo periculoase, evenimente publice) și 8.009 intervenţii S.M.U.R.D. – în medie, la 22 cazuri pe zi, fiind asistate 8.380 persoane, dintre care 7.339 adulţi şi 1.041 copii. Din cele 8.009 intervenţii peste 95% reprezintă asistenţă medicală de urgenţă, astfel: 4.761 afecțiuni medicale generale, 1.919 traumatisme, 530 prim ajutor la accidente rutiere, 592 afecţiuni cardiace, 207 intoxicaţii.

Situaţia incendiilor în funcţie de obiectivul afectat este prezentată în cele ce urmează: 58% incendii la locuințe și proprietăți individuale, 14% mijloace de transport, 6% incendii în blocuri de locuit şi 22% alte obiective (construcţii, depozite, păduri, culturi agricole)”, se arată în bilanţul pompierilor doljeni.

Cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Dolj s-au preocupat de prevenirea incendiilor şi au efectuat, anul trecut, 736 controale de prevenire a situaţiilor de urgenţă, pe timpul controalelor fiind depistate un număr de 1.355 deficienţe, din care 297 au fost remediate până la finalizarea activităţii de control, iar 990 au fost sancţionate contravenţional. În total, au fost aplicate 395 amenzi, cu o valoare de 1.500.007 lei şi 602 avertismente. Totodată au fost aplicate 10 amenzi contravenționale, în cuantum de 20.000 lei pe timpul intervențiilor operative de stingere a incendiilor.

ISU Dolj precizează şi că, în prezent, în cadrul unității își desfășoară activitatea un număr de 767 de persoane încadrarea fiind de 93,48%, cu o medie de vârstă a personalului de 39 de ani și 3 luni. Din totalul personalului, 92% este destinat structurilor operative, iar 8% structurilor de suport.

Pentru ca pompierii să-şi poată continua eficient activitatea, s-a continuat activitatea de înzestrare a inspectoratului cu tehnică de intervenție de generație nouă unitatea fiind dotată pe parcursul acestui an cu: „3 autoambulanțe tip B, 2 autocamioane, 2 containere suport logistic al intervenției, un container suport logistic iluminat, un complet tabără mobilă pentru persoane sinistrate/evacuate în sistem containerizat, 2 autospeciale de transport efective la intervenţie, o ambacaţiune de intervenţie rapidă în caz de urgenţă CBRN pe fluviul Dunărea și 2 autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime.

Cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, inspectoratul a fost înzestrat cu 4 bărci pneumatice și echipamente unde unitatea prezenta un deficit major”.

Sportivii cu rezultate deosebite nu au fost uitaţi de conducerea unităţii la prezentarea bilanţului.

Este vorba despre plt. maj. Cucu Corina, care a obținut două medalii de aur și o medalie de argint la competiţia internaţională „European Police and Fire Games”, ediţia a VII-a, în Spania – Gibraltar și s-a clasat pe primele locuri ale podiumului la campionatele de atletism ale MAI și ASPR, iar maiorul Răducan Bogdan, care a obţinut locul I la campionatul de tenis al ASPR şi locul I la campionatul de tenis de câmp al ASPR. În plus, lotul reprezentativ al ISU Dolj a obținut locul I la Competiția Națională de Descarcerare și Prim-Ajutor Calificat, proba „descarcerare din autovehicule”, urmând să participe, în luna septembrie a acestui an, la Campionatul Mondial din Franța.

Politica