vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Restaurantele vor fi obligate să ofere gratuit apă de la robinet

Restaurantele ar putea fi obligate să ofere clienţilor apă gratis de la robinet, la cererea acestora, iar primăriile vor trebui să asigure în mod gratuit filtre de apă cetăţenilor, dacă apa de la robinetul locuinţei nu respectă parametrii de calitate.

Potrivit profit.ro, propunerile sunt incluse în două iniţiative legislative depuse la Parlament, prin care se urmăreşte reducerea consumului de apă îmbuteliată, dar şi diminuarea consumului de băuturi carbogazoase. Argumentul iniţiatorilor este că acestea sunt sursele principale pentru deşeuri din plastic.

Astfel că, un prim proiect prevede că au obligaţia de a furniza, la cerere şi în mod gratuit, apă potabilă de la robinet: autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale pentru persoanele prezente în sediile acestora; operatorii economici care oferă servicii de alimentaţie publică pentru clienţii proprii; angajatorul pentru angajaţi.

Un alt proiect prevede, de asemenea, ca în mod gratuit, cel mult o dată pe an şi la cerere, autoritatea de sănătate publică locală să verifice, prin prelevare de probe de la robinetele din locuinţe, respectarea parametrilor de calitate ai apei potabile din locuinţe. În cazul în care se constată că paramaterii de calitate nu sunt respectaţi, locatarul va beneficia, la cerere, de un filtru de apă al cărui cost este decontat de primăria din localitate în situaţia în care neconformitatea este generată de reţeaua interioară, dar şi de către reţeaua exterioară în cazul în care implementarea măsurilor de remediere durează mai mult de 7 zile.

Autorii proiectului arată că în România nu există în prezent o modalitate de testare gratuită a calităţii apei, costul minim al unei analize de apă fiind de 250 lei. În aceste condiţii, România se află printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul apei de la robinet.

Politica