Legea privind diminuarea risipei alimentare va intra în vigoare anul viitor

Legea privind diminuarea risipei alimentare va intra în vigoare anul viitor

Companiile din industria agroalimentară vor avea obligaţia să elaboreze anual un pan de diminuare a risipei alimentare, în primul timestru al fiecărui an, pe care îl vor prezenta autorităţilor.

Măsura face parte din normele de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare, puse în dezbatere publică. Documentul prevede că operatorii economici din întregul lanţ agroalimentar, indiferent de forma de organizare, autorizaţi/înregistraţi sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea donării/comercializării de produse agroalimentare, iau măsuri ca în toate etapele de producţie, de procesare, depozitare, distribuţie şi comercializare a alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare, să fie respectate dispoziţiile cu privire la siguranţa produselor agroalimentare conform regulamentelor europene şi naţionale.

Normele se adresează companiilor din producţia primară de produse agroalimentare, din prelucrare şi procesare, din distribuţie şi comercializare, precum şi din industria hoteliră şi alimentaţie publică.

Companiile vor putea dona unele produse aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, către consumatorul final, oricând in ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea

Este interzisă donarea următoarelor alimente perisabile: sucuri de legume şi fructe nepasteurizate, legume şi fructe pretăiate, seminţe germinate. Este interzisă donarea către consumatorul final a următoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animală, respectiv carnea şi organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele şi produsele din pescuit proaspete, ouăle şi produsele din ouă crude.

Conform Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO1), 95-115 Kg de alimente pe locuitor se risipesc anual în Europa şi America de Nord.

La nivel mondial, s-a stabilit faptul că pierderile generate de risipa de alimente reprezintă o treime di n alimentele produse pentru consumul uman, ceea ce înseamnă aproximativ 1,3 miliarde de tone pe an.

Anual se înregistrează pierderi de 90 milioane tone alimente la nivelul UE.

Pierderile sunt estimate la 750 miliarde dolari, reprezentând aproximativ de şase ori valoarea ajutoarelor pentru dezvoltare. Aceste cifre relevă faptul că este necesar un cadru legislativ pentru reglementarea diminuării risipei de alimente.