miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

20 decembrie 1989. Timişoara, primul oraş eliberat de comunism

În fiecare an, pe 20 decembrie, la ora 12.00, sirenele sună la Timişoara. Astfel este marcată ziua în care oraşul a fost declarat liber de comunism, scrie Mediafax.

Acum 29 de ani, pe 20 decembrie 1989, mii de muncitori din fabricile timişorene porneau spre centrul oraşului. Presa românească nu relata în niciun fel evenimentele din vestul ţării. Cu o zi înainte, marţi, se declanşase greva generală la fabrica Elba.

Muncitorii de aici au reuşit să deschidă porţile fabricii şi, pe 20 decembrie, şi au pornit spre uzinele din apropiere. Muncitorii de la Solventul, la Electromotor şi de la fabrica de pălării au fost chemaţi în stradă de cei veniţi de la Elba. Când au ieşit şi cei de la UMT (Uzinele Mecanice Timişoara), în centrul oraşului erau deja o sută de mii de protestatari care strigau „Libertate!”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În foaierul Teatrului Naţional din Timişoara ia fiinţă Frontul Democratic Român, primul organism public al Revoluţiei din 1989, şi curând declară oraşul liber de comunism. Protestatarii încep să vorbească din balconul Operei. La ora 15.10, în piaţă se striga „Nu plecăm!”.

Printre revendicările formulate atunci de liderii din Balconul Operei se numărau următoarele: organizarea de alegeri libere, libertatea cuvântului, a presei, radioului și televiziunii, deschiderea granițelor, respectarea drepturilor omului și eliberarea deținuților și a dizidenților.

La Lugoj izbucnesc primele proteste şi apar primele victime: două persoane sunt împuşcate mortal în apropierea unei unităţi militare. Cărţile semnate de Ceauşescu sunt arse după ce se sparge vitrina librăriei, iar sediul comitetului de partid din municipiu este abandonat de funcţionari, birourile fiind devastate până când aproximativ 50 de persoane sunt reţinute de forţele de ordine.

Şi arădenii începeau să se adune pe străzi, se vorbeşte despre manifeste care cer solidarizarea cu protestele de la Timişoara şi seara au apărut şi inscripţii anticeauşiste pe mai multe clădiri şi garduri din centrul oraşului.

În seara zilei de 20 decembrie începe să se vorbească şi în Reşiţa despre solidarizare cu timişorenii şi primele proteste vor începe în ziua urmăzoare.

foto: Opinia Timișoarei

Politica