joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Reflexii şi documentări la 100 de ani de la Marea Unire”

„Reflexii şi documentări la 100 de ani de la Marea Unire” este titlul sub care cunoscuţi profesori doctori universitari au elaborat un volum prin care şi-au dorit să prezinte cititorilor adevăruri din istoria ţării noastre. Cartea al cărei autor coordonator este Liviu Stan a fost lansată, vineri, în cadrul unui eveniment găzduit de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova. La eveniment au fost prezenţi prof.univ.dr. Ştefan Buzărnescu, prof.univ.dr. Cristian Troncotă, dar şi prof.univ.dr. Corvin Lupu.

„Eram la o distanţă foarte mare de casă, participând la un eveniment, într-un alt domeniu în care activez, atunci când am primit un mesaj electronic din partea domnului profesor Corvin Lupu, în urma căruia mi-a fost dată responsabilitatea de a fi coordonatorul acestei cărţi, motiv pentru care îi mulţumesc pentru marea onoare şi marea încredere ce mi-au fost oferite. De asemenea ţin să mulţumesc domnului profesor Buzărnescu şi domnului general Cristian Troncotă pentru şansa de a evolua profesional alături de domniile lor. Întotdeauna am cochetat cu conceptul de cercetare doctorală, dar cumva l-am proiectat în mintea mea ca desfăşurându-se mult mai târziu, într-o altă perioadă a vieţii. Atât pe parcursul cercetării mele, cât şi în urma susţinerii tezei de doctorat, având marele privilegiu să evoluez într-un astfel de mediu, mi-am asumat să spun întotdeauna adevărul, un adevăr care poate supăra diferite priviri superficiale. În ultimii 2.400 ani, de la Aristotel încoace, mulţi caută adevărul şi foarte mulţi îl ocolesc. Prezentul volum poate fi foarte uşor acuzat de naţionalism, mai ales că după decembrie 1989 s-a promovat o politică de dezrădăcinare a neamului românesc şi s-a indus ideea că naţionalismul este ceva deşănţat, obscur şi de grotă. În realitate, naţionalismul este o ideologie care creează şi susţine o naţiune, un concept de identificare comună pentru un grup de oameni. Personal, consider că naţiunile încă nu şi-au jucat rolul şi individul încă nu şi-a jucat rolul, iar la o analiză rigurosă se poate constata cu uşurinţă că orice stat important al secolului 21 nu poate rezista în faţa efectelor distrugătoare ale globalizării decât printr-o atitudine naţionalistă. Ideea care m-a dominat pe tot parcursul acestei cercetări, raportându-ne nu numai la ultima sută de ani, ci pe tot parcursul istoriei noastre, este că toţi cei care au murit pentru ţara asta nu au murit în picioare pentru ca astăzi să trăim noi în genunchi”, a declarat Liviu Stan, autor coordonator al volumului.

La lansarea acestui volum, profesorul Cristian Troncotă a vorbit despre Regina Maria, afirmând că autorităţile craiovene ar trebui să se gândească să îi dedice un monument, în vreme ce profesorul Ştefan Buzărnescu a vorbit despre Revoluţie şi ideologii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Despre toate acestea puteţi citi în ediţiile următoare ale cotidianului regional „Jurnalul Olteniei”.

Politica